Ουσιαστικές αλλαγές στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη διαχείριση πυρκαγιών και μέγα-πυρκαγιών προωθούν κυβέρνηση και Πυροσβεστική Υπηρεσία, με γνώμονα -όπως- προκύπτει την ενεργητική δασοπυρόσβεση και την έγκαιρη αντιμετώπιση των μεγα-πυρκαγιών.
- Μονάδα δασοκομάντος
- Χρήση αντιπυρός
- Αλλαγή στη χρήση εναέριων μέσων
- Αλλαγή στρατηγικής στην πρόληψη
Νέο επιχειρησιακό δόγμα στην δασοπυρόσβεση ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καθώς όπως είπε, από φέτος έχει εγκριθεί η χρήση της μεθόδου του αντιπυρός.
Ειδικότερα, από την περίοδο 2022 η Πυροσβεστική θα έχει ααυξημένους εποχικούς, καθώς και ειδική μονάδα δασοκομάντος, η οποία θα αποτελείται από 500 άτομα, η εκπαίδευση των οποίων μόλις ολοκληρώνεται. Η συγκεκριμένη μονάδα (επιπέδου ΕΜΑΚ) θα είναι αρμόδια για τη χρήση του αντιπυρός, όπως προκύπτει από τις -δημιουργικά ασαφείς- δηλώσεις του κ. Οικονόμου.
Στην προσπάθεια αυτή μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου και θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Για τη δράση τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί η χρήση του αντιπυρός,
δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει budget 72 εκατ. για την αντιπυρική περίοδο, ενώ εκμεταλλεύεται πλέον σε πολλά χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι:
Επιπλέον, διπλασιάζεται ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.
Για πρώτη φορά φέτος η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Θα είναι εδώ νωρίτερα με στόχο αφενός μεν την άμεση πρόσβαση εκεί που θα χρειαστεί ανάγκη και αφετέρου δε την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας, καθώς η συμβολή τους στην περυσινή πολύ δύσκολη περίοδο ήταν καθοριστική.
Auditor’s note
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έρχονται να ολοκληρώσουν την αλλαγή επιχειρησιακής αντιμετώπισης που έχει ήδη υλοποιήσει η νέα διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς -όπως εγκαίρως επισήμανε το Crisis Monitor- στις ανακοινώσεις της Π.Υ αναφέρεται ξεκάθαρα η προσπάθεια των πυροσβεστών να φτάσουν το στο μέτωπο και όχι μόνο να περιορίσου την εξάπλωση ή να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση πληθυσμού.Έτσι, η στρατηγική αντιμετώπισης γίνεται ενεργητική, με στόχο την αντιμετώπιση της φωτιάς και όχι μόνο τον περιορισμό απωλειών.
Η ενεργητική δασοπυρόσβεση εφόσον υλοποιηθεί και δεν περιοριστεί στο επίπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης, τότε μπορεί να οδηγήσει σε επανεκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε πρώτη φάση, εφόσον η αλλαγή επιβληθεί συνολικά είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του ρίσκου για το προσωπικό, δεδομένου ότι η έως τώρα στρατηγική και εκπαίδευση ήταν διαφορετικές.
Αλλαγή δόγματος εναέριων μέσων
Στην αλλαγή του δόγματος εναέριας επιτήρησης και δασοπυρόσβεσης αναφέρθηκε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η νέα λογική είναι εν μέρει επιβεβλημένη, αφενός λόγω της απουσίας του ρωσικού Beriev και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει επαρκής στόλος drones επιτήρησης.
Έτσι, η Πυροσβεστική κατέληξε στη λύση αύξησης των ωρών πτήσεων για τα μονοκινητήρια, τα οποία θα πετούν έμφορτα με στόχο να κάνουν την πρώτη και πολλές φορές καθοριστική ρήψη.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα εναέρια είναι “αυξημένα και κυρίως πιο στοχευμένα”. Συνολικά, όπως είπε
“Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 το 2021, συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Έτσι η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα.”
Επίσης, σημείωσε ότι
“Για πρώτη φορά, η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι στη διάθεση της χώρα μας την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου”.
Αλλαγές στην επίγεια επιτήρηση
Όπως ανάφερε ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αυξάνεται σημαντικά η επίγεια και εναέρια επιτήρηση, αλλά και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Παράλληλα, υπερδιπλασιάζονται οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη, ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους, διανοίγονται Αντιπυρικές Ζώνες, συντηρούνται δασικοί δρόμοι. Όλα αυτά΄με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ. Για καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών της αρμοδιότητάς τους έχουν δοθεί περίπου 18,5 εκατ. ευρώ στους Ο.Τ.Α..
H κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα είναι για την ώρα αναπότρεπτα. Από την άλλη πλευρά όμως Κυβέρνηση και κοινωνία, όλοι μας, οφείλουμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατόν, αλλά και ακόμα παραπάνω προκειμένου να διασώσουμε το φυσικό μας πλούτο.