Την εντεινόμενη διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση απέναντι στη Ρωσία υπογραμμίζει η ανακοίνωη της ολλανδικής GasTerra, η οποία αφού αρνήθηκε να πληρώσει σύμφωνα με το διάταγμα του Βλάντιμιρ Πούτιν, ενημερώθηκε από την Gazprom για επικείμενη διακοπή της τροφοδοσίας, ενώ ακολουθεί η εκπνοή προθεσμίας για την προεξόφληση του συμβολαίου από δανέζικη εταιρία, η οποία φαίνεται να κινείται στην ίδια τροχιά.
Η ολλανδική GasTerra ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη, 31 Μαΐου, θα σταματήσει να λαμβάνει αέριο από τη ρωσική Gazprom, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια.
Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.
Η εταιρία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους το 25%.
Η κίνηση αυτή ήταν καλά υπολογισμένη και εντάσσεται στην στρατηγική σκληρής γραμμής που έχει στόχο να περιορίσει την εξάρτηση, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και να αναγκάσει τη Ρωσία να συζητήσει με νέους όρους με την ΕΕ, έχοντας αρχίσει να χάνει πελάτες και καθώς οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν.
«Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν. «Η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε.
Στην ανακοίνωσή της η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια. Η εταιρία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους. Είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.
Ωστόσο, άλλες εταιρίες στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων ελληνικές όπως η ΔΕΠΑ και ιταλικές όπως η ENI έχουν ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις της Μόσχας.