Αποκαλυπτικό για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τη συγκέντρωση του πλούτου είναι το top10 της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, το οποίο καταγράφει την τρέχουσα αξία της περιουσίας τους, που αποτελείται κυρίως από δηλωμένα assets (μετοχές, ομόλογα, real estate και καταθέσεις).
Όπως είναι γνωστό στην κορυφή, ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και με διαφορά είναι ο Ίλον Μάσκ, ιδιοκτήτης της Tesla, της SpaceX και αρκετών ακόμα επιχειρήσεων και υποψήφιος αγοραστής του Twitter.
Αυτή την περίοδο ο Μασκ ξεδιπλώνει και με ένταση πολιτικές φιλοδοξίες επιχειρώντας να αμφισβητήσει τον τρόπο με τον οποίο το πολιτικό σύστημα είναι οργανωμένο στις ΗΠΑ, την αποτελεσματικότητα των πολιτικών, ακόμα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Μείζονα βάση του σε αυτή την προσπάθεια είναι η επιτυχία του στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Στον πίνακα των δισεκατομμυριούχων, πάντως, ο Μασκ φαίνεται να χάνει πάνω από 50 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους, καθώς οι τιμές των μετοχών πιέζονται από την τέλεια καταιγίδα που συνιστούν πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, η ενεργειακή, κρίση, η γεωπολιτική αστάθεια και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Συνολικά, 7 από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο είναι Αμερικανοί, ένας είναι Γάλλος και δύο Ινδοί. Αθροιστικά, η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων αγγίζει τα 1,2 τρισ., ενώ από τις αρχές του χρόνου έχουν εξανεμιστεί από την ονομαστική αξία της περιουσίας τους περί τα 250 δισ. δολάρια.
Ενδιαφέρον έχει ότι από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους οι 8 γράφουν ζημιές από τις αρχές του έτους και μόνο δύο είναι θετικοί. Έτσι, κέρδη μέσα στην καταιγίδα εμφανίζουν ο Γουόρεν Μπάφετ, ιδιοκτήτης της Berkshire Hathaway και ο Ινδός βιομήχανος Gautom Adani.
Ο Μπάφετ βλέπει τη συνολική του αξία να αυξάνεται κατά 4,18 δισ. στα 113 δισ. δολάρια και ο Adani κατά 23,7 δισ. στα 100 δισ.
Ο Μασκ, ως πλουσιότερος, γράφει και τις μεγαλύτερες -σε απόλυτα νούμερα- ζημιές, χάνοντας 58,7 δισ. από τις αρχές του έτους. Συγκριτικά όμως, οι ζημιές του δεύτερου στη λίστα Τζεφ Μπέζον είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς χάνει 57,4 δισ. αλλά σε σύνολο αξίας πολύ μικρότερο.