Σε αναμέτρηση μεταξύ του λαϊκιστή φιλορώσου Βικτόρ Ορμπάν και του επικίνδυνα προκλητικού Βόλοντμιρ Ζελένσκι οδηγείται η συζήτηση στην ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Καθώς ο χρόνος για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας μετράει αντίστροφα στις Βρυξέλλες οι διπλωματικές αντιπροσωπείες δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν, αν και έχουν επιχειρήσει να ανοίξουν νέες οδούς για να αποφύγουν αδιέξοδα.
Και ενώ στην ΕΕ τίθενται όροι και συζητώνται αντιρρήσεις, προκειμένου να πειστεί η Ουγγαρία να συζητήσει σοβαρά το ενδεχόμενο σταδιακής απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, πίεση στον Βίκτορ Ορμπάν επιχειρεί να ασκήσει ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μέσω διαρροών και δηλώσεων αξιωματούχων της κυβέρνησής του θέτει θέμα ασφάλειας τροφοδοσίας από τη Ρωσία.
Το Κίεβο παρακολουθεί στενά τη συζήτηση στην ΕΕ και ασκεί σημαντική πίεση. Ένας αξιωματούχος υπενθύμισε τώρα στη Βουδαπέστη ότι ένα τμήμα του πετρελαιαγωγού Druzhba που τροφοδοτεί την Ουγγαρία διασχίζει το ουκρανικό έδαφος — και προειδοποίησε δυσοίωνα ότι «κάτι θα μπορούσε να συμβεί».
Αν και πρόκειται για ωμό εκβιασμό, εν τούτοις στις Βρυξέλλες οι διπλωμάτες εκτιμούν ότι είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ορμπαν. Βέβαια, μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε αντίποινα της Ρωσίας τα οποία θα έπλητταν την υπόλοιπη Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η ασφάλεια των δικτύων διανομής ενέργειας έχει διαφυλαχθεί παρά τον πόλεμο. Το Κίεβο έχει προσπαθήσει και σε άλλες περιπτώσεις να εργαλειοποιήσει τους αγωγούς, περιορίζοντας τη ροή, ιδιαίτερα προς τη Γερμανία.
Οι επικίνδυνες επιθέσεις του Ζελένσκι
Τέτοιες κινήσεις, όπως οι δηλώσεις αξιωματούχων του Κιέβου και η προσπάθεια εργαλειοποίησης των δικτύων μεταφοράς αερίου και πετρελαίου, θα μπορούσαν πάντως να γυρίσουν Μπούμερανγκ στον Ζελένσκι, η δημοτικότητα του οποίου μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών φθίνει επικίνδυνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας συγκρούστηκε με την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Γερμανιας με αποτέλεσμα να μην λάβει εγκαίρως επαρκή στρατιωτική υποστήριξη από το Βερολίνο. Εν τέλει αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εγκάλεσε δημοσίως και τον Γάλλο ομόλογό του Εμάνουελ Μακρόν, καθώς και τον Μάριο Ντράγκι, υπονομεύοντας τη δυνατότητά του να διεξάγει αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις.
Η Ευρώπη, πάντως, δεν μπορεί να δεχθεί την εργαλειοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας από τρίτους προκειμένου να επιβληθεί ομοφωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε κερκόπορτα την οποία δεν θα μπορούσε να ελέγξει.