Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (IEA), διοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία το Στρατηγικό Συνέδριο “Επιμελώς Επιχειρείν 2022”, την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ του ΕΒΕΑ, στην Αθήνα.
Το Συνέδριο αποτέλεσε μια πρωτοβουλία των διοργανωτών, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, με τη χρήση καινοτόμων πρακτικών ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων.
Βασική επιδίωξη, ο προσδιορισμός των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, ως ικανών και αναγκαίων συνθηκών για την είσοδο και καθιέρωση των επιχειρήσεων της χώρας, στο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου και της αγοράς, πραγματεύτηκαν την αναπτυξιακή προοπτική του Επιμελώς Επιχειρείν.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Ιωάννης Μπρατάκος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου εστίασε στη σημασία ενδυνάμωσης των ελληνικών επιχειρήσεων για τη συνολική ανάπτυξη και ευημερία. «Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας. Να διασφαλίσουμε την πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, που είχε αρχίσει να χτίζει η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία. Να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Να δημιουργήσουμε τους όρους για ταχύτερη επανεκκίνηση και ανάπτυξη στο επόμενο διάστημα. Η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από την ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων. Περνά μέσα από την αναβάθμιση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας. Με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, με τις επιχειρήσεις της σε ρόλο πρωταγωνιστή, η Ελλάδα μπορεί να βγει ισχυρότερη από αυτή τη νέα κρίση»
Δείτε την ομιλία https://youtu.be/oxr_QAZobp0?t=2329
Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του Συνεδρίου δήλωσε:
«Μειώσαμε και μειώνουμε κατά μόνιμο τρόπο φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για να βοηθήσουμε το επιχειρείν, την ανάπτυξη, τις θέσεις απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Εκ του αποτελέσματος, στη θητεία μας, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η ελληνική οικονομία έχει και σταθερότητα και δυναμική. Με βάση τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία η Ελλάδα εμφάνισε μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021, της τάξεως του 8,3%, την τρίτη ψηλότερη ανάκαμψη.
Οι άξονες, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν για την αντιμετώπιση της νέας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης είναι:
α) Η συνέχιση της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, μέσω της μείωσης των φόρων, της επιχορήγησης ενός μέρους του ενεργειακού κόστους και της διπλής αύξησης του κατώτατου μισθού.
β) Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
γ) Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση του επιχειρείν από την Πολιτεία».
Δείτε την ομιλία https://youtu.be/oxr_QAZobp0?t=2910
Ο κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υπουργός, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υπογράμμισε:
«Είναι αλήθεια ότι οι τιμές στην ενέργεια άρχισαν να αυξάνονται από το προηγούμενο καλοκαίρι, ως απόρροια της διαταραχής των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο βασικά πράγματα, το πρώτο είναι η επάρκεια εφοδιασμού και το δεύτερο είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».
Αναφορικά με το πρώτο θέμα, μεταξύ άλλων, ανέφερε την στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, και συγκεκριμένα:
«Σε χρόνο ρεκόρ προχωρούμε στην εγκατάσταση μιας νέας πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα. Τέσσερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δύνανται να “γυρίσουν” στη χρήση ντίζελ, προς αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων».
Σε ότι αφορά στο θέμα ελάφρυνσης των τιμολογίων στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων, δήλωσε «έχουμε διαθέσει πάνω από 3.2 δις ευρώ σε επιδοτήσεις, ενώ από τον Απρίλιο απορροφούμε το 80% της αύξησης για 1.250.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Δείτε την ομιλία https://youtu.be/oxr_QAZobp0?t=9070
Ο κ. Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, δήλωσε:
«Ο δημόσιος διάλογος είναι πάντοτε αναγκαίος, χρήσιμος και εποικοδομητικός. Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις, εφαρμόζοντας τις αρχές της δίκαιας ανάπτυξης και της κοινωνικής φροντίδας.
Η ψήφος εμπιστοσύνης, τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδυτών, αποδεικνύει ότι οι επενδυτές, πλέον, αξιολογούν την Ελλάδα, ως ένα περιβάλλον σταθερότητας και ευοίωνων προοπτικών. Εκπονήσαμε ένα πρόγραμμα έργων που ξεπερνά τα 13 δις ευρώ και καταφέραμε σε λιγότερο από 3 χρόνια να δημοπρατήσουμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 8 δις ευρώ, γεγονός που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα. Από αυτά έχουμε συμβασιοποιήσει και έχουν ήδη ξεκινήσει έργα 3,2 δις ευρώ».
Δείτε την ομιλία https://youtu.be/oxr_QAZobp0?t=16840
Ο κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, Αν. Υπουργός, Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανέφερε:
«Μεταξύ άλλων επενδύσεων, η υλοποίηση της επένδυσης από τη Microsoft στην Ελλάδα παίρνει σάρκα και οστά για τη λειτουργία του μεγαλύτερου κέντρου της, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με την παρουσία μεγάλων ξένων εταιρειών, όπως: Pfizer, Cisco, TeamViewer, βρισκόμαστε σε μια επενδυτική άνοιξη που δυστυχώς τη θολώνει το γκρίζο της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα, σταματάμε τα γρανάζια και κόβουμε τις ρίζες της γραφειοκρατίας για να δημιουργήσουμε και να κτίσουμε ένα νέο περιβάλλον εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτείας και του επενδυτικού κοινού».
Δείτε την ομιλία https://youtu.be/oxr_QAZobp0?t=11058
Ο κ. Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε:
«Το 2021 οι εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας σημείωσαν αύξηση κατά 29.5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα στατιστικά η χώρα μας σημείωσε ρεκόρ ξένων επενδύσεων φτάνοντας τα 5,1 δις ευρώ για το 2021, η οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων από το 2002. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη.
Για το 2022 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί περί το 4%, παρουσιάζοντας περαιτέρω ανάκαμψη συγκριτικά με το 2021.
Δείτε την ομιλία https://youtu.be/oxr_QAZobp0?t=18040
Ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, μεταξύ άλλων, ανέφερε.
«Εντός του καλοκαιριού αναμένεται η έγκριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από το 2021 έως το 2027. Οι ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής είναι μεγάλες, σημαντικές και διαχρονικές. Η παραγωγικότητα της Αττικής είναι το κλειδί για την ανάκαμψη του συνόλου των περιφερειών της χώρας. Το νέο περιφερειακό πρόγραμμα της Αττικής περιλαμβάνει μια πληθώρα παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, με ένα προϋπολογισμό που ξεπερνάει το 1.6 δις ευρώ, αυξημένο κατά 54% σε σύγκριση με το τρέχον της προηγούμενης περιόδου 2014 – 2020».
Δείτε την ομιλία https://youtu.be/oxr_QAZobp0?t=4302
Ο κ. Χάρης Μαμουλάκης, Βουλευτής Ηρακλείου (ΣΥΡΙΖΑ), τόνισε:
«Τριπλός ο ρόλος των επιμελητηρίων της χώρας, ως επιστημονικοί σύμβουλοι της Πολιτείας, διαμεσολαβητές ανάμεσα στο κράτος και την πραγματική οικονομία, χώροι συνάντησης και συλλογικής εκπροσώπησης των ενεργών, παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες τις για να μπουν όρια στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αύξηση των τιμών στον κατασκευαστικό κλάδο».
Δείτε την ομιλία https://youtu.be/oxr_QAZobp0?t=5074
Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας (ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ) δήλωσε:
«Η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη αποεπένδυση, έχει πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο σήμερα ξεπερνά το 206%. Επιπρόσθετα το φορολογικό και το ασφαλιστικό επιβαρύνει επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Έρχεται νέα αύξηση του διεθνούς κόστους δανεισμού και πρέπει να προετοιμαστούμε. Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές για τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ προγραμματίζει τη στρατηγική του με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη».
Δείτε την ομιλία https://youtu.be/oxr_QAZobp0?t=5843
Ο κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, ανέφερε:
«Τα τελευταία χρόνια το επιχειρείν και οι Δήμοι έχουν περάσει μια μακρά περίοδο συνεχόμενων κρίσεων, ενώ σήμερα είμαστε στο επίκεντρο της καθαυτής της ενεργειακής. Για να την ξεπεράσουμε απαιτείται ευελιξία, προσαρμοστική ικανότητα, οικονομικοί πόροι, σχεδιασμός, αλλά κυρίως προνοητικότητα και πρόληψη. Μήπως έχουμε περάσει σε μια νέα κανονικότητα που δεν είναι άλλη από την αβεβαιότητα;».
Δείτε την ομιλία https://youtu.be/oxr_QAZobp0?t=6851
Μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου κατά σειρά συμμετοχής συμμετείχαν:
Ο κ. Σωτήριος Μπρέγιαννος (Δικηγόρος Σ.Ν. ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΟΣ – Γ.Ν. ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΔΕ), ο οποίος ανέφερε την αναγκαιότητα του ηθικού επιχειρείν, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα τις συνεχώς μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις, υπό το πρίσμα της Ελληνικής πραγματικότητας.
Ο κ. Ιωάννης Γιαρέντης (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ) παρουσίασε την σημαντική συμμετοχή της εταιρείας στην διατήρηση της κανονικότητας στην αγορά Ενέργειας,
Ο κ. Γιώργος Πολυχρονίου (Executive Director Strategy & Business Development & Corporate Secretary ΔΕΠΑ) αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, καθώς και τη συμμετοχή της στην απομείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες.
Ο κ. Δημήτριος Παζαΐτης (Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Μετασχηματισμού, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) παρουσίασε τον καθοριστικό ρόλο των δικτύων στην Βιομηχανία Ενέργειας.
Ο κ. Αντώνης Πανάς (Γενικός Διευθυντής, ΤΕΚΑΛ ΑΕ), προσδιόρισε την υφιστάμενη κατάσταση στον χώρο των κατασκευών και την προοπτική των ελληνικών εταιρειών εντός του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.
Ο κ. Λουκάς Λαζαράκης (Γενικός Διευθυντής Energy Unit, INTRAKAT) τόνισε την αναγκαιότητα επίσπευσης των μεγάλων έργων και μέριμνας της πολιτείας για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών προκήρυξης των μεγάλων έργων, επιτυγχάνοντας μείωση κόστους και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των τεχνικών εταιρειών.
Η κ. Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου (Πρόεδρος, ΕΕΔΕΓΕ) σημείωσε μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των γυναικών επιχειρηματιών στην ανάπτυξη της χώρας, με έμφαση στους όρους της ισότητας και της επιχειρησιακή Δημοκρατίας.
Ο κ. Νικόλαος Μπρέγιαννος (Δικηγόρος, Σ.Ν. ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΟΣ – Γ.Ν. ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΔΕ) έδωσε μια ρεαλιστική αποτύπωση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που διέπει το σύγχρονο επιχειρείν.
Ο κ. Αναστάσιος Τόσιος (Αν. Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥΔΑΠ ΑΕ) παρουσίασε το όραμα και την αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας, με επίκεντρο την κατασκευή σύγχρονων υποδομών, στοχεύοντας την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών στον πολίτη. Η κ. Έλενα Ράπτη (Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ AE), εισήγαγε το ακροατήριο στη νέα ψηφιακή εποχή, με την παρουσίαση της χρήσης καινοτόμων υπηρεσιών.
Ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας (Καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, ΕΚΠΑ) ανέλυσε τις έννοιες της κλιματικής κρίσης, της τρωτότητας των υποδομών και της ανθεκτικότητας, αναδεικνύοντας, με επαγωγική σκέψη, τη σημασία της πρόληψης έναντι παντός κινδύνου.
Ο κ. Ιωάννης Καλλιάς (Διευθύνων Σύμβουλος, TUV AUSTRIA HELLAS) αναφέρθηκε στην αειφόρο φιλοσοφία της εταιρείας και την επιτυχημένη πολιτική της Green Economy.
Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Γιαννέλος (Πρόεδρος, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) αναφέρθηκε στα καταληκτικά συμπεράσματα του Συνεδρίου, ευχαριστώντας για τη διοργάνωση τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, κ. Ιωάννη Μπρατάκο, τους Ομιλητές και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.
Συντονιστές κατά σειρά συμμετοχής, με ιδιαίτερη διαχείριση των θεματικών ενοτήτων οι κ.κ. Νικήτας Κορωνάκης (Δημοσιογράφος, MEGA TV) και Ελένη Μπότα (Δημοσιογράφος, THE CALLER, CAPITAL).