Τις τελευταίες ημέρες εκτός απο την προπαγάνδα αποδόμησης του Ταγίπ Ερντογάν που “τρέχουν” τα ελληνικά media, εφανίστηκαν ακόμα και στον τουρκικό Τύπο δημοσιεύματα, δηλώσεις και συνεντεύξεις από πολιτκούς παράγοντες, συμμάχους και αντιπάλους του Τούρκου προέδρου, που συμβάλλουν στην διαμόρφωση εικόνας απερχόμενου αν όχι υπ ατμόν ηγέτη.
Αυτομάτως, γεννάται το ερώτημα: Αμφισβητείται ο Ταγίπ Ερντογάν; Αυτό δεν είναι σαφές σε αυτή τη φάση. Η ήττα του AKP στις δημοτικές εκλογές στου μεγάλους δήμους επιβεβαίωσε τη μείωση της επιρροής του Τούρκου προέδρου στις ελίτ, όμως όλα δείχνουν ότι διατηρεί ισχυρό λαϊκό έρεισμα.
Μέχρι στιγμής, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και τα ανώτατα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ετοιμάζονται να δραπετεύσουν από τη χώρα. Εκανε μάλιστα λόγο για ένα σχέδιο που περιλαμβάνει δημιουργία εταιριών-κέλυφος και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά ο πρώην στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν υπυοργός Εξωτερικών, πρωθυπουργός και αρχιτέκτονας του δόγματος του στρατηγικού βάθους Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν για ενδοτισμό στα εθνικά θέματα.
Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται ο Ερντογάν για συσσώρευση πλούτου στο εξωτερικό. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εμπλακεί στην υπόθεση ξεπλύματος χρήματος και παράωβασης αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν μέσω της Halk Bank, υπόθεση η οποία κατέληξε σε καταδίκη ανθρώπου του στενού του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ, αλλά ο οποίος τελικά εκδόθηκε στην Τουρκία, όπου και αφέθηκε ελεύθερος και ανέλαβε ηγετική θέση. Αντιστοίχως, η καλλιέργια υπερεθνικιστικού προφίλ κρίνεται αναγκαία για τους πολιτικούς που θέλουν να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα και να βρουν διόδους επικοινωνίας με το βαθύ κράτος.
Auditor’s note
Από την σκοπιά του ρίσκου, ενδεχόμενη πολυεπίπεδη και με αξιώσεις αμφισβήτηση του Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να πυροδοτήσει απρόσμενες εντάσεις τόσο εσωτερικά στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το γνωστό playbook περί πραξικοπήματος, ενώ η κρίση θα είχε άμεσο spillover effect στο Αιγαίο, στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Από κει και μετά τα στοιχήματα είναι ανοιχτά. Προφανώς και το σενάριο πολέμου είναι μακρινό και όχι ρεαλιστικό. Ο κίνδυνος όμως θερμού επεισοδίου είναι ορατός, οι επιπτώσεις του, ασαφείς και η επόμενη ημέρα αβέβαιη.
Τέτοιες εξελίξεις θεωρείται βέβαιο ότι θα παρήγαν και γεωοικονομικό αντίκτυπο, ξεκινώντας από τον άκρως ευαίσθητο και νευραλγικό και για τις δύο χώρες τομέα του τουρισμού.
Ήδη, υπάρχουν ενδείξεις οι προειδοποιήσεις για αναζωπύρωση της κρίσης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα είναι ήδη υπόλογη για τα push-backs τόσο στην ΕΕ όσο απέναντι στις ΗΠΑ.
Συνήθως τέτοιες κινήσεις αμφισβήτησης είτε συνδέονται με διεθνή κέντρα και μηνύματα που θέλουν να στείλουν στο καθεστώς της Άγκυρας, είτε αποτελούν εσωτερικές πρωτοβουλίες που αναζητούν εσωτερικά ερείσματα και διεθνή νομιμοποίηση.
Πάρε τα λεφτά και τρέχα
Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του ο Κιλιντ΄σαεογλου είπε ότι «ένα μεγάλο σχέδιο διαφυγής είναι σε λειτουργία».
Απευθυνόμενος στους γραφειοκράτες που εργάζονται επί του παρόντος για τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του AKP, ο Kılıçdaroğlu υποστήριξε ότι ο πρόεδρος «προετοιμάζεται να δραπετεύσει» και «δεν θα συμπεριλάβει (τους γραφειοκράτες) στο σχέδιό του για να σωθεί από τα εγκλήματα που διέπραξε».
«Επέσπευσαν τις προετοιμασίες για να ξεφύγουν. Ο Ερντογάν μεταφέρει μεγάλο χρηματικό ποσό στο εξωτερικό μέσω παράνομων δομών που καλύπτονται ως νόμιμα ιδρύματα που εδρεύουν στην Τουρκία. Τα μέλη της οικογένειας του Ερντογάν βρίσκονται επικεφαλής αυτών δομών. Στόχος τους είναι να λάβουν άδεια παραμονής και εργασίας σε ξένη χώρα μέσω αυτού του σχεδίου», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο απόδρασης περιλαμβάνει μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα».
Του κατέβασε το δεξιό προφίλ ο Νταβούτογλου
Πυρά κατά του Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγορώντας τον ότι καθυστέρησε να απαντήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.
Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, o κ. Νταβούτογλου σημείωσε πως “οι θέσεις που εξέφρασε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ ήταν εντελώς απαράδεκτες. Είναι μια προσέγγιση που θα καταστρέψει την ειρήνη στο νησί (της Κύπρου) και θα αποσταθεροποιήσει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Έπρεπε φυσικά να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις”.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Νταβούτογλου, “παραμένουν τα εξής ερωτήματα:
Τι απαντήσεις έδωσε η κυβέρνηση; Μετά από 5 μέρες, σήμερα ξύπνησες; (σ.σ.: αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν) Ο Έλληνας πρέσβης έχει κληθεί στο υπουργείο; Τα συμφέροντα του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας δεν προστατεύονται με το εγώ, αλλά με ψυχρά βήματα και αντιδράσεις. Αν επρόκειτο να πορευθείς με “έντιμους και ευγενικούς πολιτικούς”, δεν θα έκανες παρέα με τον Τραμπ που έβριζε εσένα και τη χώρα μας! Δεν θα είχες πέσει στα γόνατα για να συναντήσεις τον Μπάιντεν, που κατηγόρησε το έθνος μας για γενοκτονία! Δεν θα περίμενες στην πόρτα του Πούτιν που σκότωσε δεκάδες στρατιώτες μας!”.