Η μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών το προηγούμενο διάστημα που έφερε δείκτες και μετοχές σε υπερπουλημένα επίπεδα οδήγησε στην επάνοδο των αγοραστών τις τελευταίες ημέρες στα ξένα χρηματιστήρια, επηρεάζοντας θετικά και το ελληνικό, που συνεχίζει την αντίδρασή του πλησιάζοντας περαιτέρω προς το κρίσιμο όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων.
- Επάνοδος αγοραστών διεθνώς, νέα άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο
- Κοντά στις 890 μονάδες ο Γ.Δ. με στήριξη από τράπεζες και FTSE 25
- Η αγορά βελτιώνει την εικόνα της στο φινάλε του Μαΐου και του 5μήνου
Μολονότι δομικά και στρατηγικά δεν έχει αλλάξει κάτι στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον που να δικαιολογεί ενθουσιασμό, εντούτοις – δεδομένου ότι οι αγορές είναι κατά 80% ψυχολογία – οι αγοραστές επανήλθαν, καθώς υπήρξαν και υπάρχουν σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες.
Το αν αυτές οι αγοραστικές παρεμβάσεις είναι αποκλειστικά κερδοσκοπικού – καιροσκοπικού χαρακτήρα ολίγων ημερών ή αν σημαίνουν κάτι πιο ανθεκτικό, μένει να αποδειχτεί. Άλλωστε, όπως πολλάκις έχουμε επισημάνει στο CrisisMonitor.gr, οι αγορές όλα τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει – ξανά και ξανά – από εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, διαψεύδοντας κάθε σενάριο καταστροφής από… ειδήμονες και αναλυτές.
Το κλίμα
Φυσικά, για άλλη μια φορά θα επισημάνουμε ότι η τωρινή συγκυρία είναι διαφορετική, καθώς υπάρχει ένας συνδυασμός επιβαρυντικών παραγόντων που ενδέχεται να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για αλλαγή πλεύσης στην παγκόσμια επενδυτική σκηνή, με σήκωμα ρευστότητας και στροφή σε άλλες μορφές – πέραν των μετοχών – επενδύσεις.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το Χ.Α. είχε και έχει λόγους καλύτερης απόδοσης έναντι των ξένων αγορών, καθώς έχει υστερήσει στο παγκόσμιο ράλι που προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο «επιστροφής» αναμένοντας την αναβάθμισή της το 2023.
Οι τράπεζες επίσης βρίσκονται σε συγκυρία επιστροφής μετά από πολλά χρόνια… γύψου, παρουσιάζοντας κερδοφορία, καθαρίζοντας τα χαρτοφυλάκιά τους και αναπτύσσοντας μια νέα γενιά δανειοδοτήσεων. Βεβαίως, ελλοχεύει ο κίνδυνος της νέας κρίσης, καθώς το τελευταίο 6μηνο λόγω της κρίσης στην ενέργεια κυρίως, υπάρχει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, που μπορεί να αλλάξει εκ νέου το momentum εξυγίανσης, αν δεν ελεγχτεί αποτελεσματικά.
Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται επιστροφή των αγοραστών διεθνώς, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κερδίζουν έως 1,78% την Πέμπτη, κάτι που έφερε το δείκτη DAX πάνω από τις 14.200 μονάδες μετά από ημέρες και τον CAC 40 πάνω από τις 6.400 μονάδες.
Στη Wall Street ο δείκτης Nasdaq ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 3%, ο S&P 500 κερδίζει άνω του 2%, ενώ ο Dow Jones κινείται υψηλότερα κατά 1,87%.
Τέταρτη σερί άνοδος
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε την Πέμπτη ανοδικά για 4η συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες επιβεβαιώνοντας τη βελτίωση του κλίματος, με το Γενικό Δείκτη να έχει αφήσει πίσω την περιοχή των 850 μονάδων και να κινείται μεθοδικά προς το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.
Πιο αναλυτικά, έκλεισε στις 887,32 μονάδες με άνοδο 1,60%, έχοντας για άλλη μια συνεδρίαση κίνηση μόνιμα σε θετική τροχιά, με υψηλό στις 888,99 μονάδες (+1,79%) και χαμηλό στις 876,33 μονάδες (+0,34%).
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.144,75 μονάδες με άνοδο 1,82%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.423,28 μονάδες με κέρδη 0,90%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε πάνω από τις 600 μονάδες για πρώτη φορά από τις 5 Μαΐου, κλείνοντας στις 602,60 μονάδες με άνοδο 3,06%.
Στο ταμπλό
Καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τράπεζες και blue chips, καθώς και κινητικότητα και εισροές λόγω της αναδιάταξης δεικτών στον MSCI είναι οι κύριες αιτίες της βελτίωσης του κλίματος, πάντα βεβαίως υπό την… ομπρέλα της καλυτέρευσης της εικόνας των ξένων αγορών. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,2 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να πρωτοστατεί με τζίρο 12,14 εκατ. ευρώ, την Εθνική να διακινεί 10,50 εκατ. ευρώ και τη Μυτιληναίος 9,03 εκατ. ευρώ.
Στον Large Cap ράλι άνω του 5% είχε η Eurobank, άνω του 4% ενισχύθηκε η ΓΕΚ Τέρνα, άνω του 3% κέρδισαν οι ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ άνοδο είχαν οι Lamda Development, ΔΕΗ, Viohalco, Jumbo, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Στο σύνολο της αγοράς 78 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 28 που υποχώρησαν.