Αλλάζει πάλι mode η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και αντί στήριξης, τώρα επενδύει στην ανάσχεση της ανοδικής πορείας του νομίσματος.
Νέο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής εφαρμόζει σταδιακά η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, θέλοντας τώρα να αποδυναμώσει το ρούβλι που σκαρφάλωσε σε υψηλά 7ετίας και υποχώρησε πάνω από τα επίπεδα του 2018, εξαιτίας του νομισματικού πολέμου, των κυρώσεων και των capital controls.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη, όπου οι αναλυτές αναμένουν ότι θα ανακοινώσει ένα ακόμη δραματικό βήμα για να δαμάσει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι πιθανές περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε μετά την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων τις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, αναμένεται και ο αντίκτυπος της απόφασης των ΗΠΑ να σκληρύνουν τη στάση τους αφήνοντας να εκπνεύσουν οι εξαιρέσεις για την αποδοχή πληρωμών, γεγονός που θα οδηγήσει τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην αθέτηση πληρωμών.
Παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οι αυξανόμενες εξαγωγές και τα capital controls μείωσαν τη ζήτηση για συνάλλαγμα έχουν εκτοξεύσει το ρούβλι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018. Οι προσπάθειες των αρχών να επιβραδύνουν τα κέρδη, συμπεριλαμβανομένων δύο μειώσεων επιτοκίων τον Απρίλιο και της χαλάρωσης των βασικών κεφαλαιακών ελέγχων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μέχρι στιγμής δεν έχουν βοηθήσει.
Η ανατίμηση του νομίσματος έχει κυριαρχήσει στις συζητήσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με οικονομικούς αξιωματούχους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη.
«Η ενίσχυση του ρουβλίου είναι θέμα της ιδιαίτερης προσοχής της κυβέρνησης», είπε ο Πεσκόφ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. «Διασφαλίζεται η μακροοικονομική σταθερότητα».
Οι ρωσικές αρχές ενδέχεται επίσης να ανακοινώσουν την άρση ορισμένων κεφαλαιακών ελέγχων για να επιτρέψουν περισσότερες αμφίδρομες ροές στις κινήσεις νομισμάτων, σύμφωνα με την TD Securities.
Με φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πλέον στο ρούβλι, το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ενίσχυση του νομίσματος πλησιάζει στο αποκορύφωμά της, σημειώνοντας ότι οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της πίεσης.
Η πορεία του ρωσικού νομίσματος
Το ρούβλι άλλαξε χέρια στα 56 ανά USD, παραμένοντας κοντά στο υψηλό 7 ετών των 54,8 που έφτασε στις αρχές του μήνα και πολύ μακριά από το χαμηλό ρεκόρ των 150 τον Μάρτιο, καθώς τα capital controls, το πλεονασματικό ισοζύγιο πληρωμών και οι αυξημένες εξαγωγές στήριξαν το νόμισμα.
Τα επιτόκια
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων την Πέμπτη, περισσότερες από δύο εβδομάδες νωρίτερα από την προγραμματισμένη της 10ης Ιουνίου. Η κινητικότητα αυτή έρχεται καθώς το ρούβλι έχει ανατιμηθεί στα υψηλά 4ετίας. Συνεπώς, οι προσδοκούν νέα σημαντική μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να ανασχέσει την αχαλίνωτη πορεία του νομίσματος.
Τον Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 600 μονάδες βάσης στο 14% καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε μετά την έκτακτη αύξηση των επιτοκίων στο 20% τις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η τράπεζα ανέφερε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους δώδεκα μήνες μειώθηκαν στο 11,5% τον Μάιο, επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και ένα χρόνο.
Το ρούβλι, το καλύτερο-σε απόδοση στις αγορές ισοτιμιών το 2022, έφτασε σε υψηλό 7 ετών αυτήν την εβδομάδα και επί του παρόντος διαπραγματεύεται περίπου σε υψηλό 4 ετών, καθιστώντας τις εξαγωγές της χώρας πιο ακριβές στο εξωτερικό, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τον προϋπολογισμό.