Τους όρους της Άγκυρας προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης πληροφορήθηκαν και επισήμως στην Άγκυρα αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Σε πρώιμο επίπεδο παραμένουν οι διεργασίες για την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Νορβηγίας στο NATO, με την Άγκυρα να παραδίδει λίστα όρων και προϋποθέσεων καθώς και οδικό χάρτη, στις αντιπροσωπείες των δύο υποψηφίων για ένταξη χωρών.
Αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας έφτασαν στην Τουρκία το απόγευμα της Τρίτης για συνομιλίες με την αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σχετικά με τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η επίσκεψη έρχεται μετά την ένσταση της Τουρκίας για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και αφού ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι καμία από τις δύο χώρες δεν πρέπει να μπει στον κόπο να επισκεφθεί τη χώρα του για να προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία για τις προσπάθειές τους.
Χωρίς την υποστήριξη όλων των μελών του ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία δεν μπορούν να ενταχθούν στη Συμμαχία.
Auditor’s note
Η στάση της Τουρκίας ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη και σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι παίζει σε πολλά ταμπλό. Έτσι, αν και φαίνεται να ενοχλεί το NATO, στην πραγματικότητα η στάση της Τουρκίας παρέχει χώρο για διπλωματικές διεργασίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ενώ παράλληλα ενισχύει τη γεωστρατηγική της αξία, καθώς ανάγεται σε θεματοφύλακα του status quo της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη
Οι όροι του Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ανταλλάγματα προκειμένου να άρει το βέτο για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και την έκδοση στην Τουρκία συνολικά 40 ατόμων από τις δύο αυτές χώρες, 28 από τη Σουηδία και 12 από τη Φινλανδία.
Μεταξύ άλλων, η Τουρκία θέτει ως προαπαιτούμενο την έκδοση μελών του PKK και Γκιουλενιστών. Επίσης, ζήτησε να αρθούν όλες οι κυρώσεις των δύο χωρών προς την Άγκυρα, οι οποίες εστιάζονται στην πώληση όπλων.
Ο εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερτντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να εγκαλέσει τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι να προχωρούν σε επίσημο ή ανεπίσημο εμπάργκο όπλων. Αυτό θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
Τέλος, ο Καλίν ζήτησε χρονοδιάγραμμα για να υπάρξει απάντηση από τις ηγεσίες των δύο χωρών και τόνισε ότι δεν βιάζεται για να άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Σε υψηλό επίπεδο οι συναντήσεις
Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.
Η Σουηδία και η Φινλανδία συμμετείχαν στη συνάντηση με επικεφαλής τον υφυπουργό του γραφείου του Σουηδού πρωθυπουργού Όσκαρ Στένστρομ και της Φινλανδής υφυπουργού Εξωτερικών Γιούκα Σαλοβαάρα.