Εκτός περιβάλλοντος ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να βρεθει η Ελλάδα σύμφωνα με την εισήγηση της Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και οι απαραίτητες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες έχουν είτε αναληφθει, είτε δρομολογηθεί. Ωστόσο, η επόμενη ημέρα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς η Επιτροπή έχει προτείνει την παράτηση της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, δημιουργώντας έτσι χώρο για την ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου διμερούς συνεργασίας των χωρών με την Κομισιόν, το οποίο θα μπορούσε να λάβει θεσμικό χαρακτήρα με την υπογραφή ενός διμερούς συμφώνου.
- Αλλάζει κατηγορία εποπτείας η Ελλάδα
- Παρατείνεται η ισχύς της ρήτρας διαφυγής στην ΕΕ
- Διαμορφώνεται το έδαφος για νέο είδος οικονομικής καθοδήγησης από την ΕΕ
Τη λήξη ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα μέχρι και τις 20 Αυγούστου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της για την 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας.
Ο Επίτροπος Οικονομικών διευκρίνησε ότι αν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, τότε η χώρα θα μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα από μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Η έκθεση σημειώνει την επιτυχή υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη στη ζώνη του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας.
Όπως τονίζεται, οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και στην ολοκλήρωση και πρόσθετων, εθνικών μεταρρυθμίσεων. «Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022», καταλήγει το σημείωμα της Κομισιόν.
Δημοσιονομική προσαρμογή… από το 2023
Παρά την πρόταση της Κομισιόν για παράταση της ρήτρας διαφυγής το 2023, η αρμόδια διεύθυνση εισηγείται στο Συμβούλιο ότι τα δημοσιονομικά σχέδια των κρατών μελών για το 2023 θα πρέπει να στηρίζονται σε συνετές μεσοπρόθεσμες διαδρομές προσαρμογής που αντανακλούν τις προκλήσεις της δημοσιονομικής βιωσιμότητας που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα χρέους προς το ΑΕΠ που έχουν αυξηθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας.
Η διαρτύπωση αυττή παραπέμπει ξεκάθαρα σε προγράμματα λιτότητας και περιορισμού, ενώ ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο αντίκτυπος του πολέμου. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η απόφαση για εκποή των προγραμμάτων στήριξης λόγω της υγειονομικής κρίσης, που έλαβε η Κομισιόν.
Στις Βρυξέλλες έχει ανοίξει η συζήτηση για την αντικατάσταση ή αναπροσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας με προσασρμοσμένους κατά περίπτωση κανόνες και στοχοθεσία που θα συμβάλλει στην ανάδειξη συγκεκριμένων ζητημάτων και προτερημάτων στις εθνικές οικονομίες και οι οποίοι θα δίνουν ακόμη περισσότερη εξουσία στις εθνικές κυβερνήσεις.
Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει τις τρέχουσες δαπάνες στην εξελισσόμενη κατάσταση.
Auditor’s note
Πολιτικά, η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αποτελεί βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας, την οποία προσδιορίζει η κυβέρνηση για τις αρχές του 2023. Η πρόταση της Κομισιόν και η διαφαινόμενη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελούν την επιβεβαίωση της βελτίωσης των θεσμικών και πολιτικών σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές της.Η δυναμική αυτή αποτυπώνεται πάντα στις εκθέσεις και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τον προσδιορισμό του αξιόχρεου καθώς το ελληνικό χρέος ελέγχεται κατα πλειοψηφία από τον ESM.