Στην αντεπίθεση στα διεθνή φόρα περνά η Άγκυρα για τα συμβάντα παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αυτή διέπραξε τις παραβιάσεις και ότι η αποχώρησή της από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ήταν δόλια.
Να παρουσιάσει τις υπερπτήσεις τουρκικών ακόμα και οπλισμένων αεροσκαφών επί ελληνικού εδάφους, ακόμα και 2,3 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη ως απάντηση σε ελληνικές προκλήσεις και μάλιστα αναλογική, επιχειρεί η Τουρκία με διαβήματα και παραστάσεις στα διεθνή φόρα και σε διμερές επίπεδο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αργά το βράδυ της Παρασκευής, αποποιείται τις κατηγορίες περί παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και ρίχνει την ευθύνη για τη νέα ένταση στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου (Gokceada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της περιοχής Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής.
» Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες.
» Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε σφόδρα τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.
» Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, όπου εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει».
Το timeline των εξελίξεων
Όπως έχει ανακοινώσει το ΓΕΕΘΑ, την Τετάρτη δύο τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από το Μπαντιρμά στις 11:21 το πρωί και από εκείνη τη στιγμή προχώρησαν σε μπαράζ παραβιάσεων που
- ξεκίνησε από τη Ρόδο και
- συνεχίστηκε με τη Σάμο,
- τη Λήμνο και
- έφτασε μέχρι βορειοδυτικά της Σαμοθράκης,
- ανάμεσα στο νησί και την Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα 2,5 ναυτικά μίλια από την πρωτεύουσα του νομού Έβρου.
Από εκεί έστριψαν και έφυγαν ξανά ανατολικά. Κατά τη διάρκεια των παραβιάσεων εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Λήμνο.
Το Crisis Monitor επισήμανε εγκαίρως τον ιδιάζοντα χαρακτήρα των τουρκικών προκλήσεων και επιχείρησε να σκιαγραφήσει τόσο τη στρατηγική της Άγκυρας όσο και της Αθήνας.
Στρατηγικά, σύμφωνα με την δευτερογενή ανάλυση του Crisis Monitor οι κινήσεις Ελλάδας και Τουρκίας συνάδουν με στρατηγική οικοδόμησης ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης…