Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η νέα κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας στο Αιγαίο, καθώς καταγράφηκαν 44 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου, από τουρκικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και οπλισμένα.
Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.
Επίσης, ανησυχία προκαλεί η κοντινή διέλευση τουρκικών μαχητικών από την Αλεξανδρούπολη. ζήτημα για το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.
Συνήθως, οι τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις εκδηλώνονται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, σπανιότερα στο βόρειο και σπανίως στον Έβρο. Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στον Έβρο είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2020. Συνεπώς, το σκηνικό που διαμορφώθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου εμπνέει ανησυχία, καθώς αποτελεί διαφοροποίηση.
Από την ελληνική κυβέρνηση, οι νέες τουρκικές προκλήσεις καταγράφονται ως αντιδράσεις στην επίσκεψη και τις επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Υπ αυτό το πρίσμα, η προσέγγιση τουρκικών μαχητικών στην Αλεξανδρούπολη στόχο έχει να θίξει την ασφάλεια της περιοχής, στην οποία έχει εδραιωθεί αμερικανική βάση και έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη του σταθμού LNG.
Οι παραβιάσεις
Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους.
Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.
Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.