Αφού απέτυχε να καταβάλλει 78 εκατομμύρια δολάρια για πληρωμές ομολόγων εντός της καθορισμένης περιόδου χάριτος, η Σρι Λάνκα ανακοίνωσε επίσημα προληπτική χρεοκοπία, την πρώτη στην ιστορία της χώρας σύμφωνα με το Bloomberg.
Η οικονομική κατάσταση στη χώρα έχει προκαλέσει τον πληθωρισμό να ανέλθει έως και 30%, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πιθανή αύξηση στο 40 %.
Όπως δείχνει το διάγραμμά με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η ασιατική χώρα δεν είναι η μόνη που φαίνεται να έχει υπερεπεκτείνει σοβαρά τα οικονομικά της.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, για παράδειγμα, έχει συγκεντρώσει χρέος τριπλάσιο του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος ή η Πορτογαλία μπορεί να μην αποτελούν μεγάλη έκπληξη σε αυτή τη λίστα, δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εμφανίζονται επίσης στις 8 πρώτες θέσεις σύμφωνα με το εκτιμώμενο δημόσιο χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ. Η Ιαπωνία, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση ως προς το ΑΕΠ το 2020 με περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, έρχεται δεύτερη με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στο 254% του ΑΕΠ.
Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε μια ανάπτυξη δεκαετιών που ξεκίνησε με το σκάσιμο της φούσκας των τιμών των περιουσιακών στοιχείων της χώρας το 1991 και περαιτέρω πτώσεις λόγω της οικονομικής κρίσης του 2007, του σεισμού Tōhoku του 2011 και των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται επίσης σε περίοπτη θέση σε αυτή τη λίστα, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κατατάσσεται στην έκτη θέση με χρέος ύψους 134% του ΑΕΠ της το 2020.
Ενώ το ΔΝΤ συνέλεξε και ανέλυσε τα στοιχεία από 88 χώρες, η πλειονότητα των χωρών μένει εκτός λόγω έλλειψης στοιχείων. Οι περισσότερες χώρες από την Υποσαχάρια Αφρική και την περιοχή MENA δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα, που μπορεί ακόμα να χρησιμεύσει ως γενικός δείκτης του επιπέδου του χρέους των πιο εύπορων κρατών στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.