Τη βασική παροχή φυσικού αερίου προς την Φινλανδία ανέστειλε η Ρωσία, κίνηση η οποία ακολουθεί την κατάθεση υποψηφιότητας για ένταξη στο NATO, αλλά με αφορμή την άρνηση να πληρώσει σε ρούβλια.
- Γίνεται η τρίτη χώρα που αρνείται να ευθυγραμμιστεί με το διάταγμα Πούτιν
- Πέντε χώρες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια
- Μικρός ο αντίκτυπος
- Το ενδοευρωπαϊκό σχίσμα Ντράγκι VS Φον Ντερ Λάιεν
Η Φινλανδία είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που χάνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία αφού αρνήθηκε να πληρώσει για το καύσιμο σε ρούβλια, με τη Μόσχα να προβαίνει σε αναστολή προμηθειών. Η απόφαση της Ρωσίας προωθείται από τα δυτικά media ως ανταπόδοση για την κατάθεση αίτησης ένταξης στο NATO.
Στο μεταξύ, όμως, η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι έλαβε και εξόφλησε λογαριασμό της Gazprom σε ευρώ, ενώ τα κεφάλαια αυτά θα μετατραπούν σε ρούβλια σε δεύτερη φάση και αφού δεν θα είναι πλέον στον έλεγχο της.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η ροή φυσικού αερίου μέσω κεντρικού αγωγού από την Gazprom πρόκειται να σταματήσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το θέμα γνωστοποίησε η φινλανδική εταιρία Gasum Oy. Η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν βρεθεί επίσης χωρίς φυσικό αέριο από τον περασμένο μήνα για τον ίδιο λόγο.
Auditor’s note
Η διακοπή έρχεται επίσης μια εβδομάδα μετά τη διακοπήτων πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από τη Ρωσία, που συμπίπτει με μια απόφαση να επιδιωχθεί η ένταξη στον Οργανισμό της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού μαζί με τη Σουηδία. Η Ρωσία είπε ότι μια αίτηση για ένταξη θα έχει συνέπειες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ωστόσο, η κατάσταση είναι σαφώς πιο σύνθετη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, είχε δηλώσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα πληρώσουν με βάση το διάταγμα Πούτιν, χωρίς αυτό να συνιστά παράβαση των κυρώσεων. Η Κομισιόν σε διευκρινιστική οδηγία και με δηλώσεις αξιωματούχων υποστήριζε ότι η πληρωμή σε ρούβλια συνιστά παράβαση των κυρώσεων.
Έτσι, μέχρι στιγμής, υπάρχουν χώρες που πληρώσουν βάσει του διατάγματος Πούτιν και άλλες που αρνούνται. Δεν είναι, μέχρι στιγμής, σαφές αν η Gazprom στέλνει διαφορετικούς λογαριασμούς -ως προς το νόμισμα- μεταξύ χωρών.
Πάντως, οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η διαφοροποίηση των χωρών αποτελεί περισσότερο εσωτερικό πρόβλημα της ΕΕ και στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ και δευτερευόντως απέναντι στη Ρωσία.
Οι χαμένες προμήθειες πιθανότατα θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία της σκανδιναβικής χώρας, με τα καύσιμα να αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% περίπου του ενεργειακού μείγματος. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται κυρίως από εργοστάσια παρά για θέρμανση όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ταχείας απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Εναλλακτική όδευση
Εν τω μεταξύ, οι προμήθειες συνεχίζουν να ρέουν στη Φινλανδία μέσω του αγωγού Balticconnector από την Εσθονία, αλλά η χωρητικότητά του μπορεί να μην είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση.
Αυτό συμβαίνει αφού ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη στραφεί σε άλλα καύσιμα ή έχουν εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες. Για τον ερχόμενο χειμώνα, η κυβέρνηση συμφώνησε την Παρασκευή να ενοικιάσει έναν πλωτό τερματικό σταθμό LNG μαζί με την Εσθονία.
«Το νέο πλοίο LNG είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στη Φινλανδία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Annika Saarikko σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Αυτό θα καταστήσει δυνατή την απόσχιση από τη ρωσική ενέργεια. Η σημασία του έργου δεν μπορεί να υπερτονιστεί τώρα».
Αν και πρόκειται για μια σχέση που χρονολογείται πάνω από πέντε δεκαετίες, η Φινλανδία είναι ένας σχετικά μικρός πελάτης της Gazprom. Οι εξαγωγές στη δυτική γείτονα της Ρωσίας αντιπροσώπευαν περίπου το 1% των συνδυασμένων πωλήσεων της εταιρείας στην Ευρώπη και την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Η τιμή του φυσικού αερίου
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς σημείωσαν ελάχιστη μεταβολή την Παρασκευή, οδηγώντας σε εβδομαδιαία πτώση 6,2%.
Οι τιμές έχουν πέσει μετά την εκτίναξη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.