Σε υψηλά 26 μηνών σκαρφάλωσε η απόδοση του ελληνικού 10ρούς ομολόγου, φτάνοντας στο 3,72% την Παρασκευή 20 Μαΐου, σύμφωνα με τις εξωχρηματιστηριακές διατραπεζικές τιμές απόδοσης για αυτήν τη διάρκεια του κρατικού ομολόγου.
Η δυναμική αύξησης των αποδόσεων στα ομόλογα είναι γενικευμένη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην καθώς και στην Ασία. Οι αυξήσεις επιτοκίων και η προοπτική αύξησης τους, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό δημιουργούν θέτουν τις αποδόσεις de fact σε αρνητική περιοχή.
Παράλληλα, όμως, οι αποδώσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται περισσότερο αναλογικά με άλλες χώρες, καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία παραμένουν εκτός στόχου και οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται, λόγω πληθωρισμού -που πλήττει την εγχώρια κατανάλωση- και του πολέμου στην Ουκρανία που ανεβάζει τις τιμές σε μια σειρά από προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.
Τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι του bund, που αποτελούν δείκτη αναφοράς, διευρύνονται, τόσο αυτόνομα όσο και συγκριτικά με τα spreads άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό καταδεικνύει την επιδεινούμενη αντίληψη των αγορών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παρ΄ όλα αυτά, η τάση αυτή θεωρείται παροδική, αν και έχει ήδη καταστεί μεσοπρόθεσμη. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας εθνικό στόχο, ο οποίος αναμένεται να επιτευχθεί το 2023.
Βέβαια, όπως επισημαίνει και ο Νίκος Σακελλαρίου, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν εξαιρετικά καλή επιλογή για χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος, καθώς έχουν υψηλότερες αποδόσεις από άλλα της Ευρωζώνης, ενώ απολαμβάνουν την ίδια ή και μεγαλύτερη ασφάλεια, ασχέτως των risk premium που τελικά πληρώνει η χώρα. Ο υψηλός πληθωρισμός καθιστά τις αποδώσεις αρνητικές, ενώ όσο παραμένουν μηδενικά τα επιτόκια, το hedging εστιάζεται στα ομόλογα.
Η καμπύλη απόδοσης των ελληνικών ομολόγων