Έντονη νευρικότητα καταγράφεται στην αγορά πετρελαίου με τα συμβόλαια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να σταθμίσουν την πλημμυρίδα νέων δεδομένων.
Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν ασταθείς την Πέμπτη, με το αργό WTI να διαπραγματεύεται γύρω στα 110 δολάρια το βαρέλι εν μέσω της διευρυνόμενης αβεβαιότητας προσφοράς και ζήτησης.
Τα πρόσφατα αδύναμα αποτελέσματα αναζωπύρωσαν τους φόβους για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην ανάπτυξη, εκτοξεύοντας στ αύψη την ανησυχία για την αποδυνάμωση της κατανάλωσης και της ζήτησης καυσίμων. Ταυτόχρονα, η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας της Κίνας αποκτά δυναμική μεν, αλλά δεν είναι σαφής η ταχύτητα που θα αναπτύξει μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ πρότεινε αυτόν τον μήνα την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία σε διάστημα έξι μηνών, αλλά η πρόταση της Κομισιόν έχει παγώσει λόγω της άρνησης της Ουγγαρίας, με το θέμα να μεταφέρεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα,
Στη Ρωσία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak είπε ότι η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά περίπου 1 εκατομμύριο bpd τον Απρίλιο, αλλά αυξήθηκε κατά 200.000 bpd σε 300,000 bpd τον Μάιο. Τα στοιχεία της IEA στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή τους ως απάντηση στα στενά αποθέματα προϊόντων και τις εξαγωγές σχεδόν ρεκόρ.
Την κατάσταση περιπλέκουν οι συζητήσεις της Κίνας με τη Ρωσία για μαζικές αγορές πετρελαίου προκειμένου να αναπληρώσει μέρος των στρατηγικών της αποθεμάτων που διέθεσε στις αγορές προκειμένου να συμπιέσει τις τιμές, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Τζο Μπάιντεν.