Μετά το χθεσινό τεράστιο ξεπούλημα στη Wall Street όπου χάθηκε κεφαλαιοποίηση αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων με τον Dow Jones να καταγράφει την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2020 και μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, τα περιθώρια για μικρές, αναδυόμενες αγορές όπως το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν… προδιαγεγραμμένα.
- Μετά το “μπατάρισμα” στη Wall Street την Τετάρτη η Πέμπτη στο Χ.Α. ήταν… δύσκολη
- Οι επενδυτές πουλούν μετοχές και άλλα assets υψηλού κινδύνου
- Ο φόβος της παγκόσμιας ύφεσης φέρνει σήκωμα της ρευστότητας
- Το σπιράλ της κρίσης πλήττει την πραγματική οικονομία
Καμιά αγορά δεν μπορεί να πάει κόντρα – τέμπο σε τέτοιο ισοπεδωτικό κλίμα γενικευμένων ρευστοποιήσεων, όπου πλέον η κρίση έχει αγγίξει για τα καλά την πραγματική οικονομία, αλλάζοντας νόρμες και σταθερές πολλών ετών.
Παγκόσμια υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον πληθωρισμό και την ακολουθούμενη ύφεση, που ήδη έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία και την κατανάλωση, όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα εταιρειών λιανικού εμπορίου που είναι βαρόμετρα για τέτοιους δείκτες.
Walmart και Target Corpodation βρέθηκαν στο καναβάτσο το προηγούμενο διήμερο συμπαρασύροντας όλη τη Wall Street χαμηλότερα, με την Target να υποχωρεί σε ποσοστό κοντά στο 25% στη χθεσινή συνεδρίαση. Τα κέρδη ανά μετοχή της Target διαμορφώθηκαν στα 2,16 δολάρια το α’ τρίμηνο του 2022 από 4,17 δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Αυτό, έφερε μεγάλο «κύμα» ρευστοποιήσεων στη μετοχή που έφτασε να χάνει άνω του 27% λίγο πριν λήξη η συνεδρίαση, ενώ στο τέλος υποχώρησε σχεδόν κατά 25%, συμπαρασύροντας όλους τους δείκτες της Wall Street σε ξεπούλημα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τίτλος της Target κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίασή του από το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» στις 19 Οκτωβρίου 1987.
Φόβοι, φοβίες και προοπτικές
Στις τάξεις των επενδυτών αρχίζει και γίνεται κτήμα ότι η πραγματική οικονομία έχει ήδη πληγεί και θα πληγεί ακόμη περισσότερο όσο εξελίσσονται τέτοιες συνθήκες στην παγκόσμια κοινότητα.
Η μεγάλη ανησυχία για τον πληθωρισμό είναι ένας καταλύτης που έρχεται να «κουμπώσει» στο αρνητικό σπιράλ που διέπει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό σύστημα το τελευταίο διάστημα, εν μέσω πολέμου, αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου, κινδύνου παγκόσμιας ύφεσης, κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα και εκτόξευση τιμών ενέργειας και πρώτων υλών.
Έτσι, πτωτικά κινήθηκαν σήμερα και οι ασιατικοί δείκτες με τον Hang Seng να υποχωρεί 2,54%, ενώ νέα σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά την προσπάθεια στο τέλος να περιορίσουν μερικώς την αρχική ζημιά. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε ο FTSE 100 στο Λονδίνο που έχασε 1,82% και ο CAC 40 στο Παρίσι που υποχώρησε κατά 1,26%, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Σ’ ό,τι αφορά τη Wall Street γίνεται μια προσπάθεια να βγουν άμυνες, αν και έως τώρα τα προσημα είναι μικτά.
Sell-off και αντίδραση… all-in-one
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο «βούτηξε» έντονα πτωτικά εξ αρχής της ημέρας φτάνοντας έως το χαμηλό των 838,37 μονάδων στις 13:37 μ.μ. όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 3,27%, εν μέσω γενικευμένου πανικού κυρίως στον FTSE 25 και στις τράπεζες που υποχωρούσαν έως 10,42% ενδοσυνεδριακά.
Τελικώς ο Γ.Δ. έκλεισε στις 851,20 μονάδες με πτώση 1,79% μακριά από το χαμηλό ημέρας, ενώ μακριά από το χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι περισσότεροι άλλοι δείκτες αλλά και η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν αύριο και προσεχώς οι δείκτες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.041,27 μονάδες με πτώση 1,92%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 3,39% στο χαμηλό ημέρας όταν έπεσε στις 2.010,71 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.400,86 μονάδες με πτώση 0,93%. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε περαιτέρω αποτελώντας ξανά τον αδύναμο κρίκο της αγοράς εσχάτως. Πιο αναλυτικά, έκλεισε στις 540,76 μονάδες με πτώση 4,35%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 6,06% στο χαμηλό ημέρας, με την Πειραιώς να χάνει έως 10,42% ενδοσυνεδριακά.
Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη και διαμορφώθηκε στα 122,9 εκατ. ευρώ, με τα 42,2 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου έγινε κατά την τελευταία ώρα όταν και βελτιώθηκε η εικόνα της αγοράς, που σημαίνει όταν ήταν τζίρος αγορών και τοποθετήσεων. Θετικό σημάδι, αρκεί να έχει και συνέχεια και να μην είναι καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης τοποθετήσεις.
Στο ταμπλό
Στήριξη στην αγορά και το Γ.Δ. έδωσε το +6,01% του ΟΤΕ που διακίνησε πάνω από 1 εκατ. τεμάχια όγκου με τζίρο 18,21 εκατ. ευρώ που ήταν ο κορυφαίος στην αγορά. Θετικά συνέδραμε και ο ΟΠΑΠ που έκλεισε στο +0,45%. Από εκεί και πέρα, μπορεί να βελτιώθηκε η εικόνα συγκριτικά με τα χαμηλά ημέρας, αλλά και πάλι οι πιέσεις ήταν σημαντικές.
Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 7,82%, η Viohalco -5,47%, στο -4,86% η Alpha Bank, -5,70% η Εθνική, -4,79% η Μυτιληναίος, ενώ σημαντικά πιέστηκαν οι Jumbo, Coca Cola HBC, Motor Oil, ΟΛΠ, Τιτάν, ΔΕΗ (έπεσε στα 6,19 ευρώ που είναι νέα χαμηλά ενάμιση έτους), ΑΔΜΗΕ, Quest Συμμετοχών κ.λπ.
Στο χώρο του Mid Cap μόνο οι Cenergy Holdings, Πλαστικά Θράκης και Entersoft έκλεισαν θετικά, ενώ πιέστηκαν αλλά λιγότερο από τα blue chips μετοχές όπως Epsilon Net, Παπουτσάνης, AVAX, Profile, Briq Properties, Intracom Holdings κ.α. Στο σύνολο της αγοράς οι πτωτικές μετοχές ήταν πέντε φορές περισσότερες των ανοδικών με το συσχετισμό στις 98 και 21 αντίστοιχα.