Νέα δεδομένα θέτει στο τραπέζι η Κομισιόν, καθώς λίγο πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία καταθέτει πρόταση παράτασης ισχύος της ρήτρας διαφυγής για έναν ακόμη χρόνο, κίνηση που αντίκειται στις συστάσεις της ΕΚΤ για σύσφιξη και που φαίνεται ότι αποτελεί πολιτικό χαρτί με στόχους εκτός οικονομικού πεδίου.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επόμενη Δευτέρα να παραταθεί για έναν ακόμα χρόνο η αναστολή της ισχύος των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, ανέφεραν στο Politico τρεις αξιωματούχοι της E.E. την Πέμπτη.
Οι κανονισμοί, οι οποίοι προβλέπουν τον περιορισμό των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ και του δημόσιου χρέους στο 60%, ανεστάλησαν κατά το ξεκίνημα της πανδημίας, ώστε να δοθεί στις κυβερνήσεις δημοσιονομικός χώρος για να τονώσουν τις οικονομίες των κρατών-μελών.
Η συγκυρία
Ωστόσο, καθώς πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες ανέκαμψαν το 2021. Μέχρι πρότινος το κυρίαρχο σενάριο ήταν η ε επαναφορά των κανονισμών στο τέλος του 2022. Ωστόσο, με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία η Κομισιόν ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση παράτασης της ρήτρας διαφυγής.
Βέβαια, η πρόταση αυτή έρχεται τη στιγμή που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων, καθώς σε πολιτικό επίπεδο η Ουγγαρία μπλοκάρει το εμπάργκο στο ρωσικό αργό και ενώ οι χώρες του Νότου, με προεξάρχουσα την Ιταλία δηλώνουν αδυναμία να υπερπενδύσουν σε άλλες πηγές ενέργειας.
Παράλληλα, η Κομισιόν, βλέπει τη συρρίκνωση του γερμανικού πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών, τον μηδενισμό της ανάπτυξης στη Γαλλία και το διογκούμενο ενδεχόμενο ύφεσης.
Εσωτερικές συγκρούσεις
Οι διαφωνίες ανάμεσα στον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικά Θέματα Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος είναι υπέρ της παράτασης της ρήτρας διαφυγής και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιστροφής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθυστέρησαν την απόφαση της Κομισιόν.
Όταν οι επίτροποι συναντήθηκαν αυτή την Τετάρτη, έλαβαν τελικά την απόφαση να παρατείνουν για ένα χρόνο τη ρήτρα διαφυγής αλλά παράλληλα συμφώνησαν να κρατήσουν υπό πιο αυστηρή εποπτεία τις υπερχρεωμένες χώρες.
Oι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν την προτεινόμενη παράταση την Τρίτη, αλλά πιθανότατα δεν θα καταλήξουν σε κοινή απόφαση, τόνισε ένας αξιωματούχος.
Τα ελλείμματα και το χρέος των κρατών-μελών της ευρωζώνης συρρικνώθηκαν οριακά το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά παραμένουν πάνω από τα μέσα προ πανδημίας επίπεδα του 5,1% και 95,6%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Eurostat.