Σε διπλό ταμπλό παίζει η Κίνα ενεργειακά, καθώς αφού έπαιξε στο παιχνίδι του Μπάιντεν αποδεσμεύοντας αποθέματα για να πιέσει τις τιμές, τώρα, δίνει γραμμή ζωής στη Ρωσία, καθώς συζητά μαζικές αγορές ρωσικού αργού για την αναπλήρωση τους.
Η Κίνα επιδιώκει να αναπληρώσει τα στρατηγικά της αποθέματα αργού με φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, ένδειξη ότι το Πεκίνο ενισχύει τους ενεργειακούς δεσμούς του με τη Μόσχα, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η κίνηση της Κίνας παρέχει γραμμή ζωής για τη Ρωσία που πιέζεται από τις κυρώσεις της Δύσης, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί προϋποθέσεις χαλάρωσης της ζήτησης για τις χώρες του OPEC και τις ΗΠΑ, απελευθερώνοντας ποσότητες που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην Ευρώπη.
Σύσφιξη ενεργειακών σχέσεων
Το Πεκίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Μόσχα για την αγορά πρόσθετων προμηθειών, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Το αργό θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της Κίνας και οι συνομιλίες διεξάγονται σε κυβερνητικό επίπεδο με μικρή άμεση ανάμειξη από εταιρίες πετρελαίου.
Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η τιμή του αργού που εξάγει η χώρα έχει πέσει καθώς οι αγοραστές απομακρύνονται καθώς τα γεωπολιτικά μπλοκ που συγκροτούνται επηρεάζουν καίρια τη γεωοικονομική δυναμική. Αυτό δίνει την ευκαιρία στην Κίνα να αναπληρώσει φτηνά τα τεράστια στρατηγικά της αποθέματα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ή απρόσμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Λεπτομέρειες σχετικά με τους όγκους ή τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συναφθεί συμφωνία, είπε ένα άτομο.
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευτεί να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά παρόμοια μέτρα, αλλά το αργό από τους OPEC+ εξακολουθεί να ρέει σε πρόθυμους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας. Για τις ασιατικές χώρες, το πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, καθώς θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και ιδιαίτερα τη στιγμή που Ευρώπη βιώνει ενεργειακή κρίση, οι ασιατικές οικονομίες θα προσπαθήσουν να κερδίσουν έδαφος και μερίδιο… αγοράς. Για τον ίδιο λόγο η Κίνα συνέχισε να λαμβάνει φορτία προερχόμενα από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.
Τα διυλιστήρια στην Κίνα αγοράζουν αθόρυβα ρωσικό αργό ακόμη και μετά την εισβολή, ακόμη και όταν η αναζωπύρωση του Covid-19 μειώνει την κατανάλωση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.
Τα αποθέματα πετρελαίου
Η φαινομενική ζήτηση πετρελαίου τον περασμένο μήνα υποχώρησε 6,7% σε ετήσια βάση- καθώς τα αυστηρά lockdown περιόρισαν εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους. Η επιδημία έχει δράσει ανασταλτικά σε περαιτέρω άνοδο της τιμής του πετρελαιου. Βέβαια, το Brent καταγράφει κέρδη της τάξης του 40% φέτος.
Η Κίνα δεν αποκαλύπτει δημόσια το μέγεθος των αποθεμάτων αργού της, αλλά ορισμένες εταιρίες χρησιμοποιούν δορυφόρους και άλλα εργαλεία για να εκτιμήσουν τις προμήθειες.
Κάποιοι προβλέπουν ότι η χώρα έχει την ικανότητα να αποθηκεύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο βαρέλια συνδυασμένων εμπορικών και στρατηγικών αποθεμάτων. Οι εκτιμήσεις τρίτων δείχνουν επίσης ότι οι προμήθειες έχουν διογκωθεί πρόσφατα λόγω της επιδημίας Covid-19.
Η εταιρία ανάλυσης δεδομένων Kpler εκτιμά ότι τα συνολικά αποθέματα της Κίνας διαμορφώνονται στα 926,1 εκατομμύρια βαρέλια, από 869 εκατομμύρια βαρέλια στα μέσα Μαρτίου — αλλά αυτό είναι 6% χαμηλότερα από το ρεκόρ τον Σεπτέμβριο του 2020.
Συγκριτικά, οι ΗΠΑ έχουν δυνατότητα αποθήκευσης 714 εκατομμυρίων βαρελιών, στα στρατηγικά τους αποθέματα. Αυτή τη στιγμή κατέχουν περίπου 538 εκατομμύρια βαρέλια.
Η Κίνα πούλησε αργό από τα στρατηγικά της αποθέματα πέρυσι σε μια ιστορική κίνηση για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είχαν εκτοξευθεί καθώς οι μεγάλες οικονομίες ανέκαμψαν από την πανδημία.
Η δράση είχε μικρό μόνιμο αντίκτυπο, καθώς στην πραγματικότητα πέτυχε να περιορίσει τα αποθέματα και να τροφοδοτήσει σενάρια για αναπλήρωσή τους, πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές από αυτές που τα είχε αποκτήσει.
Λίγο μετά τις πωλήσεις, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Κίνα μαζί με άλλους μεγάλες ασιατικές χώρες και κατ επέκταση καταναλωτές πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ιαπωνίας, ως συμμετέχοντες στη συντονισμένη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων.
Δεν είναι σαφές εάν η Κίνα αξιοποίησε τα αποθέματά της έκτακτης ανάγκης ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.