Μπορεί η Κομισιόν να ανακοίνωσε πακέτο μέτρων 300 δισ. για την επιτάχυνση της ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Ένωσης, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποτελούν μείζονα πόρο παραμένουν ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην ΕΕ.
Η περιορισμένη συμβολή και η αδύναμη προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπονομεύουν τον διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιομηχανία, τα σπίτια και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το 16% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ καλύπτεται μέσω παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, σημαντικό μέρος της οποίας προέρχεται από τη Ρωσία.
Όπως αναφέρει ο ΔΟΕ, «κατά την τελευταία δεκαετία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΕ) με φυσικό αέριο κυμαινόταν ετησίως από 340 TWh έως 600 TWh… Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαρτήσεις του εφοδιασμού σε επίπεδο χώρας, υπολογίζουμε ότι μεταξύ 100 TWh και 200 TWh της ευρωπαϊκής. Η ηλεκτρική ενέργεια που βασίζεται στο φυσικό αέριο της Ένωσης παρέχεται από τη Ρωσία».
Παρά αυτή την εξάρτηση, οι προβλέψεις της IEA δείχνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να καλύψουν το χάσμα που δημιουργήθηκε από τη μετατόπιση του γεωπολιτικού τοπίου από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο με την Ουκρανία. «Οι προβλέψεις μας δείχνουν σταδιακή αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως και 180 TWh από το 2021-2023, σχεδόν ίση με την υψηλότερη τιμή του εξαρτώμενου από τη Ρωσία αερίου.
Ωστόσο, ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη εδώ είναι η αυξημένη ζήτηση από εναλλακτικές πηγές που θα δημιουργηθεί μέσω των διαφόρων πολιτικών σταδιακής κατάργησης για τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια.
Όπως δείχνει το γράφημα, η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όπως επίσης και τα προβλεπόμενα επίπεδα ανάπτυξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η Γερμανία και η Ιταλία βασίζονται περισσότερο στη Ρωσία από αυτή την άποψη, αλλά ενώ η Γερμανία αναμένεται να δει σημαντική ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -ξεπερνώντας την τρέχουσα εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο – η Ιταλία δεν έχει επί του παρόντος τις πολιτικές ή τον απαιτούμενο ρυθμό εφαρμογής για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Εξετάζοντας άλλες χώρες, ο ΔΟΕ συνοψίζει: «Η εξάρτηση της Γαλλίας και της Ολλανδίας από το ρωσικό αέριο είναι σχετικά χαμηλή, επιτρέποντας υψηλότερη δυνατότητα για τις ανανεώσιμες πηγές να εκτοπίσουν το φυσικό αέριο.
Αντίθετα, στην Αυστρία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και έτσι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αποτελεσματικού περιορισμού της εξάρτηση των χωρών από τη Ρωσία.
You will find more infographics at Statista