Ανοδικά για πέμπτη σερί συνεδρίαση κινούνται οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των ενεργειακών εντάσεων στην ΕΕ, μετά από τις διευκρινήσεις της Κομισιόν για την πληρωμή ρωσικού αερίου σε ρούβλια, που πρακτικά καταργεί τις κυρώσεις.
Άνοδο, για πέμπτη σερί συνεδρίαση σημειώνουν τα futures του αργού WTI σκαρφαλώνοντας στα 115 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, το υψηλότερο σε σχεδόν δέκα εβδομάδες, καθώς οι traders παρακολουθούσαν τις εξελίξεις γύρω από την προτεινόμενη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ, μια κίνηση που θα σύσφιγγε περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απέτυχαν για μια ακόμη φορά τη Δευτέρα να πιέσουν την Ουγγαρία να άρει το βέτο της για ένα προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία και ορισμένοι διπλωμάτες βλέπουν τη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου ως το απώτερο σημείο για την επίτευξη ομοφωνίας.
Επίσης, τα σχέδια για χαλάρωση των περιορισμών Covid-19 στην Κίνα διαφοροποιούν την προοπτική περαιτέρω υποχώρησης της ζήτησης. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η Κίνα επεξεργάστηκε 11% λιγότερο αργό πετρέλαιο τον Απρίλιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο λόγω των περιορισμών για τον Covid.
Ο δείκτης αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς από το Brent και το ζεύγος διαπραγματεύεται πλέον σε πολύ κοντινές τιμές, καθώς οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της αυξανόμενης ζήτησης σε συνδυασμό με την περιορισμένη ικανότητα διύλισης.
Οι Αμερικανοί παραγωγοί ενισχύουν την παραγωγή προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματα που έχουν μειωθεί στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν αποτύχει ν εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά στον οδικό χάρτη αύξησης της παραγωγής, διαμορφώνοντας πλαίσιο που ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές.