Η Zero-covid πολιτική που επέβαλλε με εξαιρετική ένταση και χρησιμοποιώντας μηχανισμούς κρατικής καταστολής η κυβέρνηση της Κίνας ήταν -σε μεγάλο βαθμό- αναμενόμενο ότι θα έχει οικονομικές επιπτώσεις, η έκταση ωστόσο φαίνεται εκπλήσσει ακόμα και τους πλέον απαισιόδοξους,
H zero-covid πολιτική που εφάρμοσε με απόλυτη προσήλωση το Πεκίνο, ως “αντιβίωση” στην εξάπλωση της επιθετικής παραλλαγής Omicron της πανδημίας, αποδεικνύεται ότι προκάλεσε οξεία λοίμωξη στην οικονομία της χώρας, η οποία απειλεί με μετάσταση και σε άλλες χώρες.
Μετά τα παρατεταμένα lockdown για τον κορονοϊό σε μεγάλες πόλεις όπως η Σαγκάη, οι κινεζικές επιχειρήσεις νιώθουν στο πετσί τους τον αντίκτυπο.
Τόσο οι λιανικές πωλήσεις όσο και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας τη Δευτέρα. Οι λιανικές πωλήσεις είχαν ήδη συρρικνωθεί τον Μάρτιο, αν και σε μικρότερη έκταση.
Οι αναλυτές ανέμεναν μεν τη διατήρηση του περιβάλλοντος αποθέρμανσης, αλλά δεν φαίνεται να είχαν προβλέψει την έκταση, η οποία συνάδει με οικονομική… λοίμωξη.
Οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκαν ραγδαία στις αρχές του 2021 στην Κίνα, καθώς οι καταναλωτές και οι εταιρίες ανέκαμπταν από την ύφεση του Covid-19 το 2020.
Αργότερα το 2021 και το 2022, οι μείζονες οικονομικοί δείκτες είχαν σταθεροποιηθεί, σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν από την πανδημία. Έκτοτε, η αναπόφευκτη σύγκρουση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Omicron με τη στρατηγική μηδενικής Covid της Κίνας έχει οδηγήσει στην οικονομία της Κίνας να δέχεται το δεύτερο χτύπημα Covid.
Καθώς τα οικονομικά στοιχεία ανακοινώθηκαν, οι αγορές άρχισαν να… βαριανασαίνουν. Συνδυαστικά, η ανάγνωσή τους επηρεάζει ουσιωδώς τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, ενώ πλέον επηρεάζοναι και άλλες αγορές, εξαιτίας του spillover effect.
Υπάρχουν βέβαια ελπίδες μπορεί στον ορίζοντα, καθώς Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Σαγκάη θα επαναλειτουργήσει πλήρως από την 1η Ιουνίου. Ωστόσο δεν είναι σαφές σε πιο βαθμό και με πια ένταση η περιοχή θα επανακάμψει. Πλέον τίθεται και ζήτημα αξιοπιστίας της Κίνας ως προμηθευτή.
You will find more infographics at Statista