Η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές και η ανοδική κίνηση όλων των δεικτών σε Ασία, Ευρώπη και Wall Street έδωσε στήριξη και στο ελληνικό χρηματιστήριο που έτσι κι αλλιώς αναζητούσε αφορμή για ανοδική αντίδραση και μερική αποκατάσταση των πτωτικών στρεβλώσεων.
- Οι ελκυστικές αποτιμήσεις έφεραν αγορές
- Βγήκαν αγοραστές σε τράπεζες, Large και Mid Cap
- Κέρδη έως 6,24% στα blue chips, ξεχώρισαν Quest, Τιτάν, Alpha Bank, Lamda, ΑΔΜΗΕ
- Η βελτίωση του διεθνούς κλίματος έδωσε στήριξη και στο Χ.Α.
Στην Ασία οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά με τον Hang Seng έως +3,27%, στην Ευρώπη οι δείκτες κινούνται ανοδικά έως 1,35%, ενώ και στη Wall Street καταγράφεται θετική κίνηση και των τριών δεικτών, με τον Nasdaq να κερδίζει άνω του 1%, σε μια προσπάθεια μερικής εξισορρόπησης έναντι της πρόσφατης μεγάλης πτώσης.
Το αν ολοκληρώθηκε το πρόσφατο κύμα πτώσης των διεθνών αγορών και κάπου εδώ θα γίνει προσπάθεια εξισορρόπησης ή και μερικής ανοδικής αντίδρασης – διόρθωσης μένει να αποδειχτεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Σ’ ό,τι αφορά το Χ.Α., είχε και έχει λόγους αντίδρασης, ακόμη και λόγους εύκολης επανόδου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, όμως τα πάντα θα κριθούν από τη συμπεριφορά των ξένων δεικτών και δη από το δείκτη των δεικτών, τον S&P 500.
Πάντως, σήμερα βγήκαν αγορές τόσο στο χώρο των τραπεζών και των blue chips όσο και στον Mid Cap που από χθες είχε αφυπνιστεί, δείχνοντας ότι όταν βελτιώνεται το κλίμα και καλυτερεύει η ψυχολογία, η αγορά ξέρει να βρίσκει τις αγοραστικές ευκαιρίες. Οι μετοχές έχουν καταγράψει σημαντική πτώση το τελευταίο διάστημα, οπότε είχαν δώσει αγοραστικά σήματα.
Έτσι ήρθε το ράλι αντίδρασης άνω του 6% για τη μετοχή της Quest Συμμετοχών, η Τιτάν έκλεισε στο +4,17%, η Alpha Bank +3,24%, Lamda Development +2,98%, ΑΔΜΗΕ +2,80%, ΟΠΑΠ +2,53%, Εθνική +2,13% και Mytilineos +2,07%.
Ο ΟΤΕ πέφτει η Coca Cola ανεβαίνει
Στον αντίποδα, υστέρησε ξανά ο ΟΤΕ που υποχώρησε εκ νέου κατά 2,19% χάνοντας την πρωτοκαθεδρία στις κεφαλαιοποιήσεις καθώς το ράλι της Coca Cola HBC την έφερε εκ νέου στην πρώτη θέση με 7,9 δισ. ευρώ έναντι 7,6 δισ. ευρώ του ΟΤΕ.
Η ΔΕΗ, παρά τις τεράστιες απώλειες και τα χαμηλά 18 μηνών αντέδρασε εντελώς νωθρά μόλις στο +0,48%, με τον προβληματισμό για τη συμπεριφορά της να συνεχίζεται.
Στο ταμπλό
Ο Γενικός Δείκτης μετά από αρκετό καιρό κινήθηκε μόνιμα σε θετική τροχιά, κλείνοντας τελικά στις 867,80 μονάδες με άνοδο 0,98%, ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 871,35 μονάδες (+1,39). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.983,87 μονάδες με άνοδο 1,20%, ο Mid Cap επανήλθε πάνω από τις 1.400 μονάδες κλείνοντας στις 1.405,40 μονάδες με άνοδο 0,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που έχει πιεστεί τα μέγιστα εσχάτως, αντέδρασε σε ποσοστό 1,97% με κλείσιμο στις 566,65 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,75 εκατ. ευρώ με τους ΟΤΕ και ΔΕΗ να ξεχωρίζουν με τζίρο 13,64 και 13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ 11,64 εκατ. ευρώ διακίνησε η Εθνική και 11,07 εκατ. ευρώ η Alpha Bank.
Στο μεσαίο χώρο, κέρδη άνω του 3% είχε η Πλαστικά Θράκης, στο +2,78% η Ικτίνος, +2,05% η Cenergy Holdings ενώ ηπιότερα θετικά κινήθηκαν οι Πλαίσιο, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΧΑΕ, Profile, Fourlis και Intracom Holdings. Στον αντίποδα, με πτώση έκλεισαν οι Reds (με μικρό όμως όγκο), Intrakat και Autohellas. Στο σύνολο της αγοράς οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν τριπλάσιες όσων υποχώρησαν με το συσχετισμό στις 88 και 31 αντίστοιχα.