Ευάλωτη παραμένει η ψυχολογία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία συνεχίζει πτωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, κλείνοντας σήμερα πτωτικά για 7η συνεδρίαση στις δέκα που έχουν γίνει έως τώρα. Η αγορά αν και προσπάθησε στο ξεκίνημα να βγάλει αντίδραση καθώς ο Γ.Δ. ανήλθε έως τις 871,26 μονάδες (+0,49%), εντούτοις δεν υπήρχαν δυνάμεις αλλά ούτε πίστη για να «χτιστεί» μια ουσιαστική αντίδραση, οπότε η αγορά σταδιακά κρέμασε χαμηλότερα.
- Κάτω από τις 860 μονάδες ξανά το Χρηματιστήριο
- Ξεχώρισε μετά από ημέρες ο μεσαίος χώρος με άνοδο 0,87%
- Πωλήσεις σε ΟΤΕ και ενεργειακές μετοχές έριξαν το Χ.Α.
- Νέο άδειασμα άνω του 3% στη ΔΕΗ, σε χαμηλά ενάμιση έτους η μετοχή
- Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι από την αρχή του Μαΐου
- Σημαντικές πιέσεις για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Πειραιώς, Motor Oil και Mytilineos
Παρόμοια εικόνα βεβαίως είχαν και οι διεθνείς αγορές, τόσο οι δείκτες της Ευρώπης όσο και της Wall Street, δεδομένου ότι κανένας από τους καταλύτες που έχουν φέρει τη μεγάλη πτώση των τελευταίων εβδομάδων δεν έχει διαφοροποιηθεί. Οι αγορές έχουν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της παγκόσμιας ύφεσης, ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη, το γεωπολιτικό ρίσκο βαίνει αυξημένο καθώς υπάρχουν καινούριες εντάσεις και με νέες χώρες, οι κεντρικές τράπεζες αλλάζουν πολιτική στα επιτόκια, ενώ ο πληθωρισμός απειλεί οικονομίες και επιχειρήσεις.
Υπάρχει το τεράστιο τσουνάμι των αυξήσεων των τιμών στο χώρο της ενέργειας, αλλά και η τρομερή αύξηση των τιμών πρώτων υλών που αλλάζουν το status quo στο χώρο των τροφίμων, των μεταφορών αλλά και των οικοδομικών υλικών.
Σύμφωνα με αναλυτές το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι αποτυπωμένο στα αποτελέσματα των εταιρειών τα οποία θα καταγράψουν την πίεση που δέχονται από πολλούς παράγοντες. Οι αγορές βεβαίως δεν κινούνται αμιγώς με τα οικονομικά – λογιστικά δεδομένα, αλλά κατά 80% είναι ψυχολογία και ανάλογα με το timing και τη συγκυρία επιβάλλουν ή εντρυφούν στη δική τους… αλήθεια.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είχε και έχει λόγους αντίδρασης και επανάκτησης της ζώνης ψυχολογίας των 900 μονάδων, αλλά φαίνεται πως σ’ αυτή τη φάση κυριαρχεί η αρνητική ψυχολογία που οδηγεί σε κυριαρχία τους short. Ο μήνας Μάιος αποδεικνύεται μήνας διόρθωσης, καθώς οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ξεπερνούν το 6%, ο FTSE 25 χάνει κοντά στο 8%, ο Mid Cap είναι στο -7,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί περί το 13,50%.
Ο Γενικός Δείκτης
Σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 859,38 μονάδες με πτώση 0,88%, ενώ η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη έναντι της προηγούμενης εβδομάδας στα 85,20 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.059,26 μονάδες με απώλειες 1,01%, ο Mid Cap είχε καλύτερη εικόνα κερδίζοντας 0,87% με κλείσιμο στις 1.397,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έπεσε στις 555,70 μονάδες με νέα πτώση 0,98%.
Στο ταμπλό
Στις συναλλαγές, ξεχώρισαν οι ΔΕΗ, η οποία διακίνησε τον κορυφαίο τζίρο με 15,93 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ που διακίνησε 10,19 εκατ. ευρώ. Αμφότερες έχασαν άνω του 3% της αξίας τους, καθώς βρέθηκαν ανάμεσα στις κορυφαίες των ρευστοποιήσεων, με τη μετοχή της Επιχειρήσεις να διολισθαίνει σε χαμηλό 18 μηνών, καθώς στα επίπεδα των 6,30 ευρώ είχε να βρεθεί από το Νοέμβριο του 2020.
Πτώση άνω του 3% είχαν και τα ΕΛΠΕ, στο -2,82% η Πειραιώς, -2,44% η Motor Oil, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Mytilineos και Alpha Bank. Ανοδικά στον Large Cap έκλεισαν έξι μετοχές, με τις Viohalco (+2,21%) και Τιτάν (+1,35%) να ξεχωρίζουν.
Στον Mid Cap όπως προαναφέρθηκε η εικόνα ήταν καλύτερη, κάτι που έγινε μετά από αρκετές ημέρες. Κέρδη άνω του 3% είχαν οι Intrakat, Παπουτσάνης, Entersoft και Epsilon Net, στο +2,99% η ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Cenergy Holdings, AVAX, Ικτίνος, Briq Properties, Profile και Intracom Holdings.
Πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν οι Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Κρι Κρι και ΕΥΑΘ, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Autohellas και Reds.
Στην ευρύτερη αγορά, θετικά κινήθηκαν μετοχές όπως Intralot, Κλωστ. Ναυπάκτου, Unibios, Ιντεάλ, ΕΛΒΕ, Μινέρβα, Ευρωσύμβουλοι, Premia, Lavipharm και Κορδέλλου. Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι Attica Bank (νέο άδειασμα σε ποσοστό 17,59%), Παΐρης, Βιοτέρ, Λαμψα, Κέκροπας, Βιοκαρπέτ, Σωλ. Τζιρακιάν, Κλουκίνας Λάππας και Έλτον. Συνολικά, 53 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 67 με πτώση.