Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και η ανάγκη για την επίτευξη σημείου ισορροπίας και άμεσα προκαλεί τριβές στα επιτελεία των κεντρικών τραπεζών.
Το πρόβλημα του πληθωρισμού αρχικά υποτιμήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, καθώς αποδόθηκε σε προσωρινή δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, ωστόσο, τα επαναλαμβανόμενα lockdown στην Κίνα διέψευσαν το σενάριο αυτό. Οι διαφορετικοί χειρισμοί σε επίπεδο μέτρων στήριξης ανά χώρα και περιοχή συνέβαλλαν στη δραστική αλλαγή του τοπίο στις βιομηχανίες και την παραγωγή πρώτων υλών, το οποίο όμως διαπιστώθηκε κατά την επανάκαμψη της κατανάλωσης.
Την κατάσταση επιδείνωσε άρδην η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς διευρύνθηκε το φάσμα των ελλείψεων συμπεριλαμβάνοντας τις βιομηχανικές πρώτες ύλες και τρόφιμα.
Πληθωρισμός: Η πρώτη φάση
Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά το τέλος της εποχής του lockdown της πανδημίας του κορονοϊού προκάλεσε αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών το 2021 σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Προηγουμένως, ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί πολύ πιο αργά και μάλιστα παρέμεινε στάσιμος κατά το πρώτο έτος της πανδημίας.
Οι καταναλωτές που κάλυπταν τη διαφορά των δαπανών σε συνδυασμό με τα επίμονα προβλήματα αποθεμάτων δημιούργησαν ένα κλίμα ελλείψεων καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας συνέχισαν να επηρεάζουν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού πέρυσι.
Η εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 έκανε τα υπόλοιπα για να πιέσει πραγματικά την παγκόσμια προσφορά αγαθών λόγω των επακόλουθων κυρώσεων και τα ουκρανικά προϊόντα που λείπουν από τις αγορές. Ο πληθωρισμός που ήταν ήδη υψηλός ανέβηκε ακόμη περισσότερο.
Τα αντισώματα της Ιαπωνίας
Το ράλι του πληθωρισμού είναι εξαιρετικά έντονο στις ΗΠΑ, ενώ η κατάσταση είναι σαφώς ηπιότερη στην Ιαπωνία, η οποία παρέμενε για χρόνια βυθισμένη σε καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Στο παρελθόν, η Ιαπωνία δεν μπορούσε να ξεφύγει από το δίπολο χαμηλής ανάπτυξης και πληθωρισμού, εξαιτίας της διαστρωμάτωσης και ακαμψίας της αγοράς εργασίας. Σε αυτή τη φάση, το χαρακτηριστικό αυτό αποδεικνύεται μάλλον επωφελές για τη χώρα. Ωστόσο, η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ορατή ακόμη και στις τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 8,3% σε ετήσια βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Ευρώπη, η αύξηση ήταν μεταξύ 7,4% στη Γερμανία, 6,2% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 4,5% στη Γαλλία. Στην Ιαπωνία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο πενιχρό 1,2%.
Βέβαια, υπάρχουν και τα στοιχεία για την Ελλάδα όπου ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 10%, αλλά η χώρα δεν περιλαμβάνεται στις… ανεπτυγμένες.
You will find more infographics at Statista