Καθώς η επέλαση της Ρωσίας στη Ουκρανία προκαλεί την εκ βάθρων αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, η Δύση υποστηρίζει ότι αυτό πυροδοτήθηκε από τις πρακτικές της Ρωσίας, ενώ το Κρεμλίνο αντιτείνει ότι η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη και ότι η επέμβαση αποτέλεσε χειρουργικό πλήμγα.
Ενώ σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο το blame game για τους λόγους της ρωσικής εισβολής και της επικείμενης ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO συνεχίζεται, οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν τη δική τους εικόνα για την μεταστροφή της κοινής γνώμης, η οποία δεν επιβεβαιώνει τη θεώρηση πυο προωθεί το Κρεμλίνο.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους δεδηλωμένους λόγους του Πούτιν για την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας, η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας φαίνεται πιθανό να έχει επιταχυνθεί από τις ενέργειές του.
Η Φινλανδία και η Σουηδία, που μέχρι τώρα τηρούν σταθερά τη μακροχρόνια πολιτική τους για στρατιωτική μη ευθυγράμμιση, εξετάζουν τοποθετήθηκαν την Κυριακή υπέρ κοινής υποψηφιότητας για ένταξη στο NATO. Κίνητρο, όπως αναφέρουν αμφότερες, είναι ο φόβος πιθανής επέκτασης της σύγκρουσης και επιθετικότητας από τη Ρωσία.
Όπως δείχνει η δημοσκόπησή με βάση το infographic που διεξήχθη τους τελευταίους μήνες, η εισβολή στην Ουκρανία έχει μετατοπίσει δραστικά την κοινή γνώμη και στις δύο σκανδιναβικές χώρες.
Λίγο πριν ξεσπάσει η σύγκρουση, μόνο το 24% των Φινλανδών και το 37% των Σουηδών υποστήριξαν τη νατοϊκή προοπτική. Ωστόσο, τον Μάιο του 2022, η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει τώρα την ιδέα της ένταξης στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Η δραματική αυτή αύξηση έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα στη Φινλανδία, όπου το 76% δηλώνουν τώρα ότι θα υποστήριζαν την ένταξη της χώρας τους.
Η διαδικασία ένταξης θα διαρκέσει πιθανώς αρκετούς μήνες, ενώ η κοινή υποψηφιότητα των δύο χωρών αναμένεται να κατατεθεί μετά από έγκριση από τα Κοινοβούλια.
Υπάρχουν βέβαια και αντιδράσεις από την Τουρκία και ηπιότερες από τη Βοσνία.
You will find more infographics at Statista