Αύξηση του πολιτικού ρίσκου και του κινδύνου κοινωνικών αναταραχών βλέπει στην Ελλάδα το γερμανικό περιοδικό Spiegel επ αφορμής της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου στην Ελλάδα και της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα οποία προστίθενται σε παλαιότερα προβλήματα και πολλαπλασιάζονται από την κοινωνική ένταση λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.
Αν και η απόφαση ίδρυσης του σώματος της Πανεπιστιστημιακής αστυνομίας καθυστέρησε, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί το κόστος και να προλειανθεί το έδαφος, εν τούτοις, η ένταση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα φαίνεται να βράζει.
Πρόσφατα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τα ΜΑΤ να πραγματοποιούν επίδειξη ισχύος και η κυβέρνηση αποφασιστικότητας, μετατρέποντας έτσι τους χώρους σε πεδίο μάχης με φοιτητές με τις εικόνες απρόκλητης βίας να κάνουν το γύρο του κόσμου.
Η ένταση αυτή στα Πανεπιστήμια έρχεται μετά τη δημοσίευση του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου και την επίθεση του κυβερνητικού Εκπροσώπου ΓΙάννη Οικονόμου στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Επίσης, την ίδια στιγμή διαστάσεις προλαμβάνει η υπόθεση καταπάτησης ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Frontex και τα σώματα ασφαλείας στην Ελλάδα, με τα γνωστά pushbacks μεταναστών. Το ζήτημα αποκάλυψε επίσης το Spiegel φέρνοντας στην επιφάλεια τα συμπεράσματα της έκθεσης της OLAF για τη Frontex, με αποτέλεσμα την παραίτηση του γενικού διευθυντή της τελευταίας.
Αν σε αυτά προστεθούν οι προβληματικοί χειρισμοί στο σκάνδαλο Novartis που έφεραν την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διωκώμενη από τις ελληνικές αρχές να επευθύνει ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά προβληματικό σκηνικό.
Συνολικά, η διεθνής εικόνα της χώρας έχει επιδεινωθεί άρδην και τα ζητήματα κοινωνίας των πολιτών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του Τύπου εντάσσονται σε αυτά που η Κομισιόν έχει συνδέσει με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, καθώς εμπίπτουν στο ευρύτερο πλαίσιο της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου.
Έτσι, ενώ το Spiegel διαβλέπει αυξημένο κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων λόγω των επιθετικών μεταρρυθμίσεων στα Πανεπιστήμια, ο κίνδυνος διάχυσης της έντασης αυτής στην υπόλοιπη κοινωνία αυξάνεται από τις εξελίξεις στους υπόλοιπους τομείς.
Λάδι στη φωτιά των αλληλεπαλυπτόμενων κρίσεων πολιτικών μπορούν να ρίξουν η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, καθώς έχουν επιπτώσεις σε ευρεία κοινωνικά στρώματα.