Ενδείξεις αύξησης του πολιτικού ρίσκου στις βαλτικές χώρες καταγράφονται εσχάτως, καθώς τη στιγμή που η ΦΙνλανδία ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα ένταξης στο NATO και εν μέσω της σύρραξης στην Ουκρανία, απειλήθηκε η σταθερότητας της Εσθονίας, η πρωθυπουργός της οποίας είναι γνωστή για τη σκληρή αντιρωσική της στάση.
Οριακά απέφυγε την αποσταθεροποίηση η Εσθονία, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έφτασε στα πρόθυρα κατάρρευσης όταν το έλασσον μέλος επιχείρησε να δημιουργήσει τετελεσμένα εισάγοντας νομοσχέδιο χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι έδρασαν κατευναστικά, καθώς δεν διαφαινόταν δυναμική πολιτικών ανακατατάξεων, γεγονός που μοιάζει να επέδρασε καταλυτικά για τον επικεφαλής του Κεντρώου Κόμματος, ο οποίος τελικά αναγκάστηξκε σε αναδίπλωση.
Αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός επιβίωσε, η παρολίγον κατάρρευσή του σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, για ένα φαινομενικά έλασσον θέμα, αποτελεί ηχηρό μήνυμα τόσο για την Εσθονία όσο και για το NATO. Ενδείξεις εμπλοκής της Ρωσίας στις πολιτικές διεργασίες στην Εσθονία, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν, όμως η κατάσταση είναι ρευστή και δυναμικά εξελισσόμενη.
Κυβερνητική κρίση
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, σφόδρα επικριτική του Βλάντιμιρ Πούτιν, κατάφερε να αποφύγει την άρση της εμπιστοσύνης από τον μικρό κυβενρητικό της εταίρο.
Ο Γιούρι Ράτας, πρώην πρωθυπουργός που ηγείται του μικρού κυβερνητικού εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισσμού, επιχείρησε να περάσει χωρίς συναίνεση πακέτο παροχών 300 εκατ. ευρώ. Η πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Ράτας ότι επιχείρησε να δημιουργήσει τετελεσμένα και ζήτησε να θέσει το θέμα σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση.
«Φέρσου αντρίκια, κατέθεσε μομφή εναντίον μου», είπε ο Κάλλας σε δημοσιογράφους στο Ταλίν την Πέμπτη, κατηγορώντας τον Ράτας και το Κεντροπολιτικό Κόμμα του ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέο κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Ράτας, ο οποίος ηγήθηκε προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού με ακροδεξιό εταίρο, ουσιαστικά υποχώρησε, λέγοντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ERR ότι δεν θα επιδίωκε να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Η 44χρονη Κάλας έχει διαμορφώσει προφίλ ηγέτη σκληρού σε αμυντικά ζητήματα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο του 2021,
μια φήμη που βοήθησε τη δημοτικότητά της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η διαμάχη ήταν νέο χαμηλό για τον συνασπισμό του Κάλας, που έχει πληγεί από εσωτερικές έριδες. Το καθεστώς της συμμαχίας παραμένει αβέβαιο, ανέφερε ο Ράτας, λέγοντας ότι η Κάλας υπονομεύει τον κυβερνητικό συνασπισμό με τα σχόλιά της. Εκπρόσωπος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος της Κάλας είπε ότι ο συνασπισμός παραμένει ισχυρός.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Ράτας δεν θα τα πήγαινε καλά αν διεξαχθούν νέες εκλογές. Ενώ η υποστήριξη για τα κόμματα ήταν αντίστοιχη με τα επίπεδα τουΦεβρουαρίου. Το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της Κάλας βρίσκεται τώρα στο 33%, με το Κεντρώο Κόμμα να ακολουθεί με 17%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Norstat.