Συνεχίζεται το «άγριο» σφυροκόπημα στο ελληνικό χρηματιστήριο που κατά τη διάρκεια του Μαΐου έχει κάκιστη εικόνα, υπερβάλλοντας μάλιστα των ξένων αγορών σε απώλειες, κάτι που αποδεικνύει ότι η ψυχολογία είναι πλήρως διαταραγμένη, εν μέσω κλιμάκωσης των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.
- Νέο… ξεφόρτωμα στο Χ.Α. με απώλειες έως 5,80% στον FTSE 25
- Πλήρης διατάραξη της ψυχολογίας στο ελληνικό χρηματιστήριο
- Χειρότερη των ξένων αγορών η πορεία του Χ.Α. εσχάτως
- Νέα πτώση για τον τραπεζικό δείκτη με 12 σερί πτωτικές συνεδριάσεις
- Το 4,87% της Coca Cola HBC έβαλε μικρές άμυνες
Διεθνώς καταγράφεται αλλαγή του σκηνικού με τις αγορές να είναι στα πρόθυρα να περάσουν επίσημα σε bear market φάση, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία. Η αλλαγή πολιτικής στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για τις αγορές, οι οποίες για περισσότερα από δέκα χρόνια είχαν βρεθεί σε καθεστώς… νιρβάνας και επίπλαστης ευμάρειας, εν μέσω ενός διαρκώς επιδοτούμενου σκηνικού ανατροφοδότησης και υπερμοχλευμένης ρευστότητας.
Οι δείκτες κορυφαίων χρηματιστηρίων του κόσμου καταγράφουν σημαντικές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες, συμπαρασύροντας εύλογα και τις μικρότερες περιφερειακές ή αναδυόμενες αγορές όπως η ελληνική. Μένει να δούμε αν η πολύ μεγάλη «βουτιά» των τελευταίων εβδομάδων θα αποδειχτεί μια ακόμη διόρθωση και επαναφόρτωση του συστήματος, όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις την τελευταία πενταετία, ή αν θα πάμε σε γενικευμένη αλλαγή σκηνικού και «σήκωμα» της ρευστότητας που θα σημάνει νέο status quo για πολλά χρόνια.
Αυτό μένει να απαντηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Θυμίζουμε πως οι παγκόσμιες αγορές σε πλείστες περιπτώσεις την τελευταία πενταετία γύρισαν έντονα πτωτικά, όπως έγινε στον πόλεμο δασμών μεταξύ Αμερικής και Κίνας προ τριών – τεσσάρων ετών, ή το Μάρτιο του 2020 με την εμφάνιση του Covid-19 όπου το ρήγμα ήταν τεράστιο.
Παρά ταύτα, οι παγκόσμιες αγορές με οδηγούς τον S&P 500, τον Dow Jones και τον DAX της Φρανκφούρτης όχι μόνο υπερκέρασαν όλες αυτές τις κρίσεις, αλλά πολύ γρήγορα κινήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, «τρελαίνοντας» πολλούς παραδοσιακούς θιασώτες των αγορών που για πρώτη φορά στην ιστορία αδυνατούσαν να αναγνώσουν την πορεία των χρηματιστηρίων.
Οι νόρμες και οι σταθερές που έχουν επικρατήσει όλα τα τελευταία χρόνια στις παγκόσμιες αγορές δεν μοιάζουν με καμιά άλλα συγκυρία σ’ όλη την πρότερη ιστορία, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να επισημανθεί.
Πτώση άνω του 15% το Μάιο οι τράπεζες
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο αδυνατεί να προβάλει αντιστάσεις και μολονότι η ελληνική οικονομία είναι σε momentum ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας το 2023, με το Χ.Α. να προσδοκά ένταξη στις ώριμες αγορές την προσεχή διετία, οι μετοχές πιέζονται διαρκώς τελευταία.
Το πρώτο 4μηνο του 2022 και κατά τη διάρκεια του Απριλίου το Χ.Α. μπόρεσε και κινήθηκε κόντρα στο διεθνές κλίμα, έχοντας μάλιστα θετική συγκομιδή, όμως κατά τη διάρκεια του Μάιο το σκηνικό είναι αλλαγμένο. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 8,24% το μήνα, ο FTSE 25 χάνει 9,15%, ο Mid Cap είναι στο -8,88%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στην κορυφή των πιέσεων με απώλειες 15,25%.
Έτσι, από την αρχή του χρόνου πλέον ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 5,25%, ο FTSE 25 είναι στο -5,44%, ο Mid Cap -8,22% και ο τραπεζικός δείκτης -4,96%.
Σήμερα ο Γ.Δ. έχασε και τις 850 μονάδες κλείνοντας στις 846,46 μονάδες με πτώση 1,88%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τη 12η σερί πτωτική συνεδρίαση κάτι που έχει να γίνει από την άνοιξη του 2012, ήτοι δέκα χρόνια πίσω. Μάλιστα, αν δεν ήταν το +4,87% της Coca Cola HBC η πτώση του Γενικού Δείκτη θα ήταν μεγαλύτερη. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ, με τα 41,5 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. H Alpha Bank διακίνησε 15,70 εκατ. ευρώ τζίρο, η Εθνική 12,73 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 12,02 εκατ. ευρώ.
Ελάχιστες μετοχές θετικά
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι στον FTSE 25 μόνο οι Coca Cola HBC και Jumbo κινήθηκαν θετικά, στον Mid Cap μόνο η Τεχνική Ολυμπιακή και η Intrakat είχαν κέρδη, ενώ στο σύνολο της αγοράς μόνο 16 τίτλοι έκλεισαν με άνοδο έναντι 110 που είχαν πτώση.
Στο χώρο του Large Cap πτώση άνω του 5% είχαν οι Alpha Bank, Lamda Development και Σαράντης, στο -4,96% η ElvalHalcor, -4,80% η Τιτάν και -4% η Πειραιώς, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Aegean Airlines, Εθνική, ΔΕΗ, Viohalco, Eurobank και Quest Συμμετοχών.
Στον Mid Cap η Τεχνική Ολυμπιακή ενισχύθηκε κατά 5,05% και η Intakat +1,14%. Από εκεί και πέρα, νέο ισχυρό άδειασμα σε ποσοστό 8,36% για την Πλαστικά Θράκης, στο -6,22% η Reds, άνω του 4% υποχώρησαν οι Cenergy Holdings και Epsilon Net, ενώ άνω του 3% έχασαν οι Autohellas, AVAX και EXAE.
Στην ευρύτερη αγορά, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Attica Bank (-12,50%), Κυριακούλης (-9,46%), Moda Bagno (-9,44%), ANEK (-8,97%), Yalco (-7,69%), Επίλεκτος (-7,26%), Πετρόπουλος (-7,12%), Ελγέκα (-6,76%), Κέκροπας (-6,47%), Intralot (-6,38%) κ.λπ.