if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Bloomberg: 20 εταιρίες με λογαριασμούς στη Gazprombank

Οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις λέει ο Ντράγκι

gazprom

Με ταχείες διαδικασίες συνεχίζεται η προσαρμογή των ευρωπαϊκών εταιριών στο διάταγμα του Βλάντιμιρ Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς 10 ακόμη εταιρίες άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank και 14 ζήτησαν τα έγγραφα που απαιτούνται, παρά τις αποτρεπτικές δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν.

O πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα παράβασης των κυρώσεων από τον μηχανισμό που έχει θεσπίσει το Κρεμλίνο και ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα πληρώσουν σε ρούβλια. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει νεότερη αντίδραση της Κομισιόν.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Σύμφωνα με το Bloomberg δέκα ακόμη Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank JSC, διπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό των πελατών που ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο.

Συνολικά είκοσι ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν ανοίξει λογαριασμούς, με άλλους 14 πελάτες να ζητούν τα έγγραφα που χρειάζονται για να τους δημιουργήσουν, αποκαλύπτει το Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμη πηγή. Επίσης, το πρακτορείο επισημαίνει ότι η πηγή του αρνήθηκε να προσδιορίσει τις εταιρίες.

Auditor’s note: “Ευνουχίζουν” την Κομισιόν

Ζήτημα αμφισβήτησης των αρμοδιοτήτων και της ισχύος των αποφάσεων της Κομισιόν εγείρειται καθώς οι ευρωπαικές εταιερίες ανοίγουν σωρηδόν λογαριασμούς σε ρούβλια, ευθυγραμμιζόμενες με τις απαιτήσεις του διατάγματος του Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι εξελίξεις υπονομεύουν την Κομισιόν και απαξιώνουν τις ευρωπαϊκές δομές και τη λειτουργία των θεσμών, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες και στο αίσθημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.Με αυτό τον τρόπο, διεθνώς εκπέμπεται μήνυμα κατ ιδίαν διαπραγαμτεύσεων, περιορίζεται η ισχύς και η εμβέλεια της Κομισιόν και ισχυροποιείται η διεθνής και εσωτερική τάση αμφισβήτησης του μηχανισμού διακυβέρνησης της ΕΕ.

Οι αντιφατικές δηλώσεις Κομισιόν – ηγετών -καθώς εκτός από τον Ντράγκι και Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι ξεκαθαρίσει ότι οι εταιρίες θα συμμορφωθούν- καθιστούν σαφές ότι οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων δεν λειτουργούν και ότι οι εθνικές κυβερνήσεις των ισχυρών χωρών μπορούν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της Κομισιόν.

Επίσης, η ίδια αντίφαση καταδεικνύει ότι η Ουάσιγκτον πέτυχε να σύρει την Κομισιόν σε διμερείς συμφωνίες, για τις οποίες δεν ήταν ούτε πλήρως, ούτε επαρκώς ενημερωμένες και άρα δεσμευμένες οι εθνικές κυβερνήσεις.

Ο μηχανισμός Πούτιν

Σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, οι πελάτες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank. Αφού η Πολωνία και η Βουλγαρία απέρριψαν αυτούς τους όρους, η Gazprom PJSC διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς αυτές στα τέλη Απριλίου.

Καθώς οι προθεσμίες πληρωμής για τις προμήθειες Απριλίου πλησιάζουν αργότερα αυτόν τον μήνα για μεγάλους αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη,
η Ρωσία έχει κινηθεί για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της ΕΕ ότι ο μηχανισμός πληρωμών ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις. Πηγή κοντά στη Gazprom, που επικαλείται το Bloomberg, δήλωσε ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν ότι η συναλλαγή ολοκληρώνεται ουσιαστικά μόλις ο αγοραστής πληρώσει ξένο νόμισμα στην Gazprombank, καθώς η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Το μπλοκ μέχρι στιγμής δεν έχει πει εάν οι ρωσικές αλλαγές κατευνάζουν τις ανησυχίες του, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εταιρίες θα μπορούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τους περιορισμούς.

Μέχρι στιγμής πάντως τέσσερις είναι οι εταιρίες που έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια, όσες και στα τέλη απριλίου, καθώς οι επόμενες πληρωμές τοποθετούνται στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version