Με πρόταση Μπάιντεν και πριν την συνάντησή του προέδρου των ΗΠΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι ΗΠΑ εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία εγκρίνοντας την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 στο επίπεδο των ελληνικών.
Την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αποκαθιστά ο Τζο Μπάιντεν, καθώς πριν από τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16 στην έκδοση Viper στην οποία αναβαθμίζονται και τα ελληνικά.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για τον τουρκικό στόλο των μαχητικών F-16, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Έτσι, δεν προωθείται μόνο η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 αλλά και η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών.
Auditor’s note
Η διαρροή στη Wall Street Journal επανναφέρει στο προσκήνιο ένα γνωστό θέμα ώρες μόνο πριν την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον για τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, με στόχο να εμπεδώσει ις εξελίξεις ως τετελεσμένο και να τις θέσεις εκτός ατζέντας στις διμερείς συζητήσεις.Επίσης, η αναθέρμανση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Άγκυρας συμπίπτει με την αλλαγή φρουράς στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο…
Όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που η κυβέρνηση στην Ελλάδα προωθεί προς ψήφιση την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, στην οποία δίνει 5ετή διάρκεια και εκχωρεί περισσότερα δικαιώματα και νέες βάσεις.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει τη δυναμική επαναπροσέγγισης Άγκυρας και Ουάσιγκτον, τη σημειολογία των επαφών Μπάιντεν – Ερντογάν, τα μηνύματα από τις αλελλεπάλληλες απορριπτικές απαντήσεις στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς και τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης στην μια σειρά από ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος ΗΠΑ – Ελλάδας, καθώς και απέναντι στην Τουρκία.
Η προτεινόμενη πώληση όπλων, η οποία στάλθηκε στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ελπίζει να εκμεταλλευτεί τον ρόλο της ως μεσολαβητής των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό ως τρόπο αποκατάστασης των φθαρμένων σχέσεων με την Ουάσιγκτον και νέα όπλα.
Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά για τα F-16 της Τουρκίας, που αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αναβάθμιση για τα μαχητικά τζετ της χώρας.
Η Τουρκία φιλοξένησε δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ενώ προμήθευσε επίσης οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία και απαγόρευσε ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτές οι κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη αναθέρμανση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και τις συχνότερες επαφές με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το αίτημα δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία πυραύλων για να μετρήσει το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση για την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ που έχει εξοργίσει ορισμένους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον. για τους δεσμούς της με τη Ρωσία.
Νέα στρατηγική σχέση με πιο ανεξάρτητη Τουρκία
Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν τη συμφωνία για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, η οποία χάλασε αφού η Άγκυρα επέλεξε να αγοράσει ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας το 2017. Ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων δημοκρατικών και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου αντιτίθενται στην πώληση, επικαλούμενοι αντιρρήσεις για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.
Η πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder, πυραύλων AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό θα κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος. Η κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα μέσω άτυπης κοινοποίησης στους επικεφαλής του Κογκρέσου. Αν οι ηγέτες του Κογκρέσου εγκρίνουν την πώληση, η κυβέρνηση πρέπει βάσει νόμου να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν επιβεβαιώνει δημοσίως ούτε σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές προτάσεις μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπός του. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.