Σε μοτίβο αυξημένης μεταβλητότητας, περιορισμένης ορατότητας και μεγάλων αβεβαιοτήτων βρίσκονται οι διεθνείς αγορές. Καθώς πληθρισμός και αυξημένα επιτοκία πειρορίζουν την αγοραστική δύναμη και αυξάνουν το ρίσκο, τα χρηματιστήρια υποχωρούν, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη, να κλείνουν ανοιχτές θέσεις και να περιορίζουν αέρα και μόχκευση, ενεργοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις margin calls από τη δριμύτητα της πτώσης.
Σε πρώιμη διορθωτική τροχιά βρίσονται τα διεθνή χρηματιστήρια και assets καθώς η δίδυμη απειλή επιτοκίων και πληθωρισμού δεν επιτρέπει αισιοδοξία, τουλάχιστον βραχυχρόνια και μεσοπρόθεσμα. Το σενάριο ύφεσης σε πολλές περιοχές και για διαφορετικούς λόγους κςεδίζει έδαφος, ενώ η αύξηση των επιτοκίων διαφοροποιεί την τιμολόγηση του ρίσκου και αναγκάζει τους επενδυτές να πειρορίσουν την έκθεσή τους.
Αντίστοιχη καταγράφεται και στα κρυπτονομίσματα καθώς η διάθεση ανάληψης κινδύνου έχει περιοριστεί ενώ η μεταβλητότητα της αγοράς παραμένει μεγάλη, με τους επενδυτές να πειρορίζουν ταυτόχρονα τη μόχλευση και να κατοχυρώνουν κέρδη για να υπσοτηρίξουν άλλες παραγωγικές θέσεις.
Auditor’s note
Το γεωοικονομικό κοκτέιλ -πληθωρισμού, επιτοκίων και αναταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα- που επικάθεται στο γεωπολιτικό υφαίστιο που εκρύγνειται στην Ουκρανία και κατατρέχει ΕΕ και Ασία φτάνοντας μέχρι τη Νότια Σινική Θάλασσα δημιουργεί ένα εντελώς ρευστό και καθόλα αβέβαιο σκηνικό, η σταθεροποίηση του οποίου δεν είναι ακόμη ορατή.Σε αυτό το πλαίσιο οι επενδυτές κάνουν κινήσεις περιορισμού του ρίσκου και αντιστάθμισης των θέσεων που θέλουν να διακρατήσουν. Το ραγδαίο deleveraging που προκαλείται από τη σύμπτωση της διαφοροποίησης της στάσης της Fed από ήπια σε επιθετική, των απρόσμεων αυξήσεων στα επιτόκια στην Ασία και την ωρίμανση της συζήτησης για υιοθέτηση πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής αό την ΕΚΤ, οδηγεί στην ενεργοποίηση margin calls και flash trades, τα οποία ad hoc και συνδυαστικό ευθύνονται για την ενίσχυση των δεικτών μεταβλητότητας.
Ο δείκτης φόβου
Στη σκιά των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της zero-covid πολιτικής στην Κίνα που επιβάλλονται διαδοχικά lockdown βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, ενώ οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια περιπλέκοντας έτι περαιτέρω την εξίσωση της ανάπτυξης.
Η εικόνα των αγορών
Η εικασία ότι ο πόλεμος ενάντια στον πληθωρισμό και τα μέτρα της Κίνας για τον έλεγχο της επιδημίας του Covid θα τορπιλίσουν την οικονομική ανάπτυξη οδήγησαν το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτιναχθούν, προκαλώντας παράλληλα sell-off στα Χρηματιστήρια.
Το δολάριο εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο ετών, σημειώνοντας άνοδο τη Δευτέρα έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του Nasdaq 100 έδειχναν πτώση με απώλειες 1,7% έκαστο. Ο δείκτης MSCI των παγκόσμιων μετοχών διεύρυνε τις απώλειες του από τα υψηλά του Νοεμβρίου στο 16%.
Στο μέτωπο των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί περισσότερο από 2,5%, καθώς η ανησυχία για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Ασία αντιστάθμισε τη δέσμευση των G7 για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Το πετρέλαιο υποχώρησε, χάνοντας τα μισά από τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας. Το αργό πλήττεται από τη μείωση της ζήτησης και από τα νέα ξεσπάσματα του Covid στην Κίνα και τους κινδύνους προσφοράς που συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα κρατικά ομόλογα με μεγαλύτερη ημερομηνία υποχώρησαν, με το επιτόκιο 10 ετών να προσθέτει 3 μονάδες βάσης.
Στην Κίνα, το γουάν υποχώρησε εν μέσω στοιχείων που δείχνουν στάσιμες εισαγωγές και την πιο αργή αύξηση των εξαγωγών σε όρους δολαρίου από το 2020, υπογραμμίζοντας τον οικονομικό αντίκτυπο των περιορισμών λόγω Covid. Ο Λι Κετσιάνγκ προειδοποίησε για την κατάσταση της απασχόλησης καθώς το Πεκίνο και η Σαγκάη ενίσχυσαν τους περιορισμούς κατά του ιού.
Το Bitcoin υποχώρησε περισσότερο από 4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021. Το νόμισμα της Αυστραλίας έπεσε κάτω από τα 70 σεντς των ΗΠΑ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και η ρουπία της Ινδίας έπεσαν σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου, με την κεντρική τράπεζα να λέγεται ότι παρεμβαίνει για να υπερασπιστεί το νόμισμα.
Χάλασε το κλίμα
Ένα κύμα αποστροφής για τον κίνδυνο σαρώνει τις παγκόσμιες αγορές αφού τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή άφησαν ελάχιστα περιθώρια για αλλαγή πορείας στα σχέδια της Fed για αύξηση των επιτοκίων και ποσοτική σύσφιξη.
Το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω το Σαββατοκύριακο καθώς ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προειδοποίησε ότι η κατάσταση απασχόλησης είχε επιβαρυνθεί από τους περιορισμους για τον Covid.
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές «εξακολουθούν να είναι ασαφείς και μπορεί να υπάρχουν περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις, καθώς οι αγορές ανησυχούν για σημαντική οικονομική επιβράδυνση ή «σκληρή προσγείωση» και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ υποχώρησαν εκ νέου μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες πτώσης για τις μετοχές spot.
Ο δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε 1,7%. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε άνοδο για τρίτη ημέρα. Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε έως και 2,2% σε χαμηλό δύο μηνών.