Σε τροχιά μεγάλης πτώσης και επανεξέτασης όλου του επενδυτικού οικοσυστήματος και όλων των assets φαίνεται πως έχουν μπει οι αγορές παγκόσμια, καθώς η αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στα επιτόκια βάζει τέλος στην εύκολη ρευστότητα που «τάιζε» το σύστημα περισσότερο από δέκα χρόνια, διαφοροποιώντας εντελώς το status quo.
- Απώλειες σε Ευρώπη και Wall Street
- Διευρύνεται το πτωτικό σερί του Χρηματιστηρίου της Αθήνας
- Προς τις 850 μονάδες πλέον ο Γενικός Δείκτης
- Ράλι +13,88% στην Ελλάκτωρ λόγω του deal με τη Motor Oil
- Πτώση 9,53% στο Γ.Δ. μετά το Πάσχα
Πρόκειται για μια νέα κατάσταση και μια νέα τάξη πραγμάτων που αρχικά υποτιμήθηκε από τις παγκόσμιες αγορές που έχοντας κεκτημένη ταχύτητα και «ανοσία» για μια 12ετία, είχαν υποβαθμίσει όλα τα δυσμενή τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα και επηρεάζουν νομοτελειακά όλη την επενδυτική βιομηχανία.
Πόλεμος, κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, πληθωρισμός, αυξημένα επιτόκια που περιορίζουν την αγοραστική δύναμη και αυξάνουν το ρίσκο βάζοντας τέλος στην υπερμόχλευση και στην εύκολη ρευστότητα των αγορών, οδηγούν σε γενικευμένη αναδίπλωση τους απανταχού επενδυτές που μειώνουν ταχύτατα τα ανοίγματά τους, σηκώνοντας ρευστότητα.
Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως οδεύει σε ύφεση και αυτό βλέπουν οι… οδηγοί των αγορών, κάτι που συνδυαστικά με όλα τα υπόλοιπα, φέρνει μεγάλη πτώση κατά τη διάρκεια του Μαΐου.
Κορυφαίοι δείκτες μετά τη μεγάλη πτώση του Απριλίου κινούνται σχεδόν μόνιμα πτωτικά και το Μάιο, επηρεάζοντας δυσμενώς και όλες τις περιφερειακές αγορές όπως είναι το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι δείκτες στην Ασία ξεκίνησαν την εβδομάδα με νέα ισχυρή πτώση, με τον Hang Seng να υποχωρεί 3,81% και τον Nikkei 225 στο -2,53%, οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκινούν την εβδομάδα με μεγάλη πτώση έως 2,82% (τόσο χάνει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600), ενώ άνω του 2% υποχωρούν οι DAX, CAC 40, FTSE 100, FTSE MIB και ΙΒΕΧ 35.
Ο δείκτης φόβου VIX
Πτωτικό σερί στο Χ.Α.
Εντός αυτού του περιβάλλοντος το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε για 8η συνεδρίαση πτωτικά στις εννέα τελευταίες, έχοντας ένα από τα χειρότερα σερί των τελευταίων ετών, με εντελώς αλλαγμένη εικόνα μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων. Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε εννέα διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, κάτι που έχει να γίνει πάνω από πέντε χρόνια στο Χ.Α., ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. καταγράφει απώλειες στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις σε ποσοστό 9,53%, ο FTSE 25 χάνει 10,59%, ο Mid Cap είναι στο -10,41%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 16,34%.
Σήμερα Δευτέρα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 859,18 μονάδες με πτώση 0,87%, έχοντας υψηλό ημέρας περίπου μια ώρα μετά την έναρξη στις 869,85 μονάδες (+0,36%) και χαμηλό στις 855,94 μονάδες (-1,25%) στις 14:50 μ.μ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.067,58 μονάδες με πτώση 1,12%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.395,09 μονάδες με πτώση 0,77% χάνοντας και τις 1.400 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε στις 578,35 μονάδες με πτώση 0,85%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,34 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να έχουν μειωμένο τζίρος μόλις 23,2 εκατ. ευρώ. Η πτώση του Γ.Δ. θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε ξανά η στήριξη του ΟΤΕ +0,79%) που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα σ’ όλους τους δείκτες, ενώ θετικά κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ (+13,88% με φόντο το deal με τη Motor Oil), ΕΛΠΕ, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.
Ισχυρές πιέσεις σε Σαράντη, όμιλο Viohalco
Στον αντίποδα, πτώση 4,77% είχε η Jumbo εν μέσω νέων εκτιμήσεων ότι θα βγει από το δείκτη MSCI Standard Greece, στο -6,74% έκλεισε η Σαράντης εν μέσω ανησυχιών για τις εργασίες σ’ όλη την Ανατολική Ευρώπη και στο τόξο Ρωσίας, Ουκρανίας, Πολωνίας, στο -3,50% η Viohalco λόγω ανησυχίας για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, στο -2,84% η ΔΕΗ, ενώ από 2% έως 2,51% υποχώρησαν οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Quest Συμμετοχών και Eurobank.
Στο χώρο του Mid Cap θετικά ξεχώρισε η Reds που λόγω του ράλι της Ελλάκτωρ οδηγήθηκε στο +8,99% (καθώς ο Άκτωρ ελέγχει το 54% της εταιρείας), ενώ κέρδη 4,14% κατέγραψε και η AVAX λόγω κάποιων προσδοκιών ότι το σχήμα στο οποίο συμμετέχει με την Ελλάκτωρ έχει καλές πιθανότητες για την Αττική Οδό.
Δεύτερη σερί ανοδική συνεδρίαση για τα Πλαστικά Θράκης (+4,42%) που μετά τα χαμηλά διετίας, κάνουν προσπάθεια αντίδρασης, ενώ σημαντικές πιέσεις 5,59% δέχτηκε η Cenegy Holdings λόγω ενεργειακού κόστους που έχει φέρει εκατοντάδες επιχειρήσεις σε απόγνωση.
Πτώση 3,50% είχε η Ικτίνος, στο -2,99% η Profile, -2,91% η Fourlis, ενώ απώλειες είχαν και οι Autohellas, Epsilon Net, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α. Στην ευρύτερη αγορά πτώση 14,22% είχε η Lavipharm, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Χαϊδεμένος, ΑΒΕ, Πλαστικά Κρήτης, Προοδευτική, Intralot, Π. Πετρόπουλος κ.α. Συνολικά, 34 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 88 που υποχώρησαν.