Τελικά πότε εξαντλείται η γη; Στην πραγματικότητα, ο δείκτης Ημέρας Υπέρβασης της Γης, επιχειρεί να καταδείξει πόσο γρήγορα κάποιες χώρες εξαντλούν τα αποθέματα φυσικών πόρων πυο διαθέτουν συγκριτικά με άλλες και με τη συνολική δυναμικότητ ατου πλανήτη.
Οι φετινές ημερομηνίες υπέρβασης της γης ανά χώρα, που δημοσιεύθηκαν από το think tank Global Footprint Network, αποκαλύπτουν μια αρκετά τρομακτική προοπτική. Όχι μόνο δείχνουν τον βαθμό στον οποίο υπερεξορύσσουμε τους πόρους του πλανήτη, αλλά υπογραμμίζουν επίσης τις ακραίες ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών.
Το διάγραμμά δείχνει ότι το Κατάρ, μια σχετικά μικρή και πλούσια χώρα, ηγείται στην οδυνηρή κούρσα για την ταχύτερη εξάντληση φυσικών πόρων. Στην πραγματικότητα, εάν ολόκληρος ο πλανήτης κατανάλωνε πόρους με τον ρυθμό του Κατάρ, τότε η δυναμικότητα για το σύνολο του 2022 θα εξαντλούνταν έως τις 10 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, η Ινδονησία, η Τζαμάικα και το Μπενίν είναι τρεις από τις λίγες χώρες που έχουν υπερβεί τα όρια που έχουν τεθεί για το τέλος του έτους.
Το Κατάρ… πληρώνει
Με δεδομένο ότι ΕΕ και ΗΠΑ πιέζουν το Κατάρ να αυξήσει την παραγωγή του έτι πραιτέρω για να συμβάλλει στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, όλα δείχνουν ότι η κατάταση για τη μικρή αυτή χώρα -και για τον πλανήτη θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Υπ αυτό το πρίσμα, η πράσινη μετάβαση της ΕΕ έχει κόστος και ενδεχομένως μεγαλύτερο από τον θετικό της αντίκτυπο. Αυτό συνεπάγεται ότι το Κατάρ θα πληρώσει το ευρωπαϊκό Green Deal, τον Πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια της Δύσης.
Ταξική… καταστροφή
Το χάσμα κατανάλωσης φαίνεται να χωρίζεται μεταξύ των πλουσιότερων, βιομηχανοποιημένων χωρών και εκείνων με χαμηλότερο εισόδημα. Συνολικά, 50 χώρες δεν υπερεπεκτείνουν την εξόρυξη φυσικών πόρων και επομένως δεν έχουν Ημέρα Υπέρβασης της Γης.
Ο Covid κάνει καλό στο… περιβάλλον
Η πανδημία συνέβαλλε ενεργά στον περιορισμό του παγκόσμιου περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ανθρωπότητας. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι το 2020 η Ημέρα Υπέρβασης Γης για ολόκληρη την υδρόγειο καθυστέρηση =ασυνήθιστα- με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί στις 22 Αυγούστου. Ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε βραχύβιο, καθώς το 2021 επισπεύστηκε -εκ νέου- πέφτοντας στις 29 Ιουλίου 2021, την ίδια μέρα με το 2019. Η ημερομηνία για το 2022 είναι δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με την έκθεση μεθοδολογίας του Global Footprint Network, τα ευρήματα λαμβάνουν υπόψη πόση γη/πόρους διαθέτει μια χώρα και πόσους χρειάζεται για να καλύψει τη ζήτηση των πολιτών της για τρόφιμα, ξυλεία, παραγωγή ενέργειας, απορρόφηση απορριμμάτων και χώρο για δρόμους.
You will find more infographics at Statista