Νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι χώρες της ομάδας G7 μετά από τηλεδιάσκεψη, σε μια προσπάθεια να υπερβούν τη δυστακτικότητα της ΕΕ, εξαιτίας του ουγγρικού βέτο και να επιδείξουν ενιαίο υπερεθνικό και αντιρωσικό μέτωπο των μεγάλων και ισχυρών.
Μετά από μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στην G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές.
Οι ηγέτες της G7 στο κοινό ανακοινωθέν τους τόνισαν ότι θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την εκστρατεία τους εναντίον της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να γιορτάσει αύριο,Δευτέρα, τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι πράξεις του στην Ουκρανία «ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της», αναφέρουν οι επτά ηγέτες. Στη βιντεοδιάσκεψή τους, στην οποία συμμετείχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβαν ότι «δεσμεύονται να λάβουν νέα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον» καθώς και «να αμυνθεί και να απωθήσει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες.
Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μετά τη διάσκεψη ότι ολόκληρη η G7 «δεσμεύεται να καταργήσει ή να απαγορεύσει σταδιακά την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου».
Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν επίσης νέες κυρώσεις εναντίον τριών ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων, της Joint Stock Company Channel One Russia, του Television Station Russia-1 και της Joint Stock Company NTV Broadcasting Company, τα οποία ελέγχονται όλα εν μέρει ή πλήρως από το κράτος, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν επιπλέον στους πολίτες των ΗΠΑ να παρέχουν λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Ρώσους υπηκόους. Επίσης, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις σε στελέχη της Gazprombank καθώς και σε οκτώ στελέχη της Sberbank.
Οι νέες κυρώσεις έχουν σκοπό να αυξήσουν την πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν,
δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Background note: Οι G7
Η Ομάδα των Επτά (G7) είναι ένα διακυβερνητικό πολιτικό φόρουμ που αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα «μη απαριθμημένο μέλος». Τα μέλη του είναι οι μεγαλύτερες προηγμένες οικονομίες του ΔΝΤ στον κόσμο και οι πλουσιότερες φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Η ομάδα είναι επίσημα οργανωμένη γύρω από κοινές αξίες του πλουραλισμού και της αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Από το 2020, η συλλογική ομάδα αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου καθαρού πλούτου (που είναι 418 τρισεκατομμύρια δολάρια), 32 έως 46% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και περίπου 770 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.[5] Τα περισσότερα μέλη είναι μεγάλες δυνάμεις στις παγκόσμιες υποθέσεις και διατηρούν στενές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, νομικές, περιβαλλοντικές, στρατιωτικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές και διπλωματικές σχέσεις. Από τις αρχές του 2022, η Γερμανία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της G7.