Κινήσεις που αυξάνουν το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρίσκο για την Ελλάδ πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποστείλει ακόμα και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία εφόσον υπάρξει λύση αντικατάστασής τους.
Αυξάνεται το γεωπολιτικό ρίσκο τη στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης των οπλικών συστημάτων που εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες της άμυνας της χώρας είναι η βασικότερη παράμετρος η οποία μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Αθήνας να παραχωρήσει κάποια στην Ουκρανία.
Στην πραγματικότητα, η Αθήνα επιχειρεί με τις διατυπώσεις αυτές να αντισταθμίσει τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ για αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, καθώς την ίδια στιγμή η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητα της στο Αιγαίο και η απειλεί στρατιωτικοποίησης της έντασης επανέρχεται.
Παρ’ όλα αυτά, η πρόθεση της Αθήνας να εμπλακεί στον εξοπλισμό της Ουκρανίας προσδίδει νέα δυναμική στις διαρκώς επιδεινούμενες διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία και υπονομεύει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας στην περιοχή.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η “Καθημερινή” η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει τα τεθωρακισμένα BMP-1, εφόσον αυτά μπορούσαν να αντικατασταθούν άμεσα από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης.
Το σχέδιο αυτό δεν είναι ανεδαφικό, όμως, καθώς η Ελλάδ έχει ξεκινήσει να παραλαμβάνει τα οχήματα που θα αντικασταστήσουν τα BMP-1, από το αποθεμα των ΗΠΑ που τα αντικαθιστούν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο ρυθμός παραλαβής είναι χαμηλός.
Επίσης, η Αθήνα θα μπορούσε να φοβάται το ενδεχόμενο τα οχήματα που έχει συμφωνήσει να παραλάβει στο πλαίσιο της MDCA με τις ΗΠΑ, ότι θα μπορούσαν να αναδρομολογηθούν στην Ουκρανία, υπονομεύοντας έτσι την προοπτική αναβάθμισης του αξιώμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ζητάνε τα… πάντα από από την Ελλάδα
Βέβαια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου, αιτήματα είτε απευθείας από την Ουκρανία είτε από ενδιάμεσους δρώντες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, υπάρχουν και για άλλα συστήματα, όπως τα αντιαρματικά Stinger αλλά και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου Harpoon του Πολεμικού Ναυτικού. Η πίεση για την παραχώρηση των BMP-1 στην Ουκρανία έρχεται κατά κύριο λόγο από το Βερολίνο.
Αν μη τι άλλο, σχολίαζαν αρμόδιες πηγές, ο γερμανικός στρατός διαθέτει λύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσες έως ότου καταστεί δυνατή η μονιμότερη ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με αξιόπιστες μονάδες μεταφοράς προσωπικού. Η συζήτηση για την πιθανότητα παραχώρησης BMP-1, υπό τις προϋποθέσεις που παρουσιάστηκαν μόλις, μπορεί να παραμένει ανοιχτή, ωστόσο για τα υπόλοιπα συστήματα και, κυρίως, για τους αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Harpoon η Αθήνα δεν το συζητάει.
H Aθήνα θα τα στείλει στην Ουκρανία εάν διασφαλιστεί η άμεση αντικατάστασή τους από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης.