Η Ινδονησία ανέστειλε τις εξαγωγές φοινικέλαιου μετά τις ελλείψεις στην εσωτερική αγορά, οι οποίες πυροδότησαν ράλι στις εγχώριες τιμές, εγείροντας ανησυχίες για κλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων.
Ενώ οι αξιωματούχοι λένε ότι η αναστλή εξαγωγών είναι προσωρινή, εν τούτοις το διάταγμα δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Η κίνηση έρχεται σε μια εποχή που η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου είναι ήδη ευάλωτη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει την παραγωγή ηλιέλαιου και οι ξηρασίες στη Νότια Αμερική καταστρέφουν τις καλλιέργειες σόγιας, περιορίζοντας έτσι δραματικά τις εναλλακτικές.
Όπως δείχνει το διάγραμμά, η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% του παγκόσμιου όγκου.
Απαραίτητο αλλά… βλαβερό
Η χώρα εξάγει έως και τα δύο τρίτα της ετήσιας παραγωγής, που ισοδυναμεί με περίπου 30 εκατομμύρια τόνους. Παρά το γεγονός ότι το φοινικέλαιο είναι γνωστό ότι είναι απίστευτα κακό για το περιβάλλον – καθώς οδηγεί σε αποψίλωση των δασών στις τροπικές περιοχές και μειώνει τη βιοποικιλότητα –
είναι το φυτικό έλαιο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο και ο όγκος παραγωγής του έχει τριπλασιαστεί από τις αρχές του 2000. Περισσότερο από το 65% τοις εκατό του φοινικέλαιου χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, χρησιμοποιείται επίσης σε βιοκαύσιμα, καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού.
You will find more infographics at Statista