Ανεβάζει τους τόνους κατά της Ρωσίας ο μέχρι πρότινος σιωπηρός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ενώ παράλληλα αποκαθίστανται με ταχύτητα οι διμερείς σχέσεις Βερολίνου – Κιέβου, καταδεικνύοντας έτσι την εντεινόμενη απομόνωση της Μόσχας.
Σαφή θέση που αντισταθμίζει την έως τώρα διστακτικότητα της Γερμανίας λαμβάνει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη». Συνεχίζοντας, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, χωρίς όμως να κρύψει ότι παράλληλα ανησυχεί και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης αυτού του πολέμου.
Σε μια κίνηση μεγάλης πολιτικής αξίας ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο χαρακτηρίζοντας τον έγκλημα πολέμου της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει το ηθικό έδαφος που θα του επιτρέψει να επισημάνει τις ευθύνες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τιμώντας την 77ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, ο καγκελάριος υπερασπίστηκε στο πλαίσιο τηλεοπτικού διαγγέλματος την πολιτική του για τη Ρωσία. «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε περισσότερα από 60 εκατομμύρια θύματα. Οι Γερμανοί διέπραξαν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό να βλέπει κανείς σήμερα, 77 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου, την ωμή βία να παραβιάζει και πάλι το νόμο στην καρδιά της Ευρώπης, τον ρωσικό στρατό να σκοτώνει στην Ουκρανία άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να μετατρέπει πόλεις σε ερείπια και να επιτίθεται ακόμη και σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν», ανέφερε ο Σολτς στο μήνυμά του, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της δήλωσής του.
Φέτος, όπως τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, η 8η Μαΐου δεν μοιάζει με καμία άλλη προηγούμενη επέτειο. «Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους, δύο λαούς οι οποίοι πολέμησαν εκείνη την εποχή μαζί για να νικήσουν τον φονικό γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό», συνεχίζει ο Όλαφ Σολτς, για να τονίσει ότι «τώρα όμως, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της».
“Ποτέ ξανά”
«Το κεντρικό γερμανικό σύνθημα για τον ναζισμό («Ποτέ ξανά!») στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και την ελευθερία στο πλευρό όσων δέχονται επίθεση και υποστηρίζουμε την Ουκρανία στο αγώνα της κατά του επιτιθέμενου», υπογράμμισε ο καγκελάριος στο διάγγελμά του. «Η Γερμανία βοηθά να τερματιστεί η βία. Δεν πρέπει να υπάρξει ειρήνη η οποία θα υπαγορευθεί από τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί δεν θα το δεχτούν – ούτε εμείς», επανέλαβε ο Σολτς εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, η ελευθερία και η ασφάλεια θα θριαμβεύσουν – όπως ακριβώς η ελευθερία και η ασφάλεια θριάμβευσαν πριν από 77 χρόνια επί της ανελευθερίας, της βίας και της δικτατορίας». Το να συνεισφέρει κανείς σε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σημαίνει «ποτέ ξανά!» και εκεί βρίσκεται η κληρονομιά της 8ης Μαΐου, προσέθεσε με έμφαση ο καγκελάριος.
Όπλα στην Ουκρανία
Στο διάγγελμά του ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε επίσης και στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ευχαρίστησε τους Γερμανούς για την προθυμία τους να υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες. Εξέφρασε όμως και την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου. Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε πως «δεν θα πρέπει να μας παραλύει ο φόβος» και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει ορκιστεί να αποτρέψει το κακό για τον γερμανικό λαό.
Ένα από τα διδάγματα της 8ης Μαΐου είναι και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλοι παγκόσμιοι πόλεμοι, ανέφερε.
Ο Γερμανός καγκελάριος επέκρινε το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ταυτίζει τον επιθετικό του πόλεμο με τον αγώνα κατά του εθνικοσοσιαλισμού ως «παραποίηση της ιστορίας και συκοφαντία».