Μακρύς και δύσβατος αποδεικνύεται ο δρόμος για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία από την ΕΕ, καθώς οι αντιδράσεις είναι πολλές και καταλυτικές. Η αμάδα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επιχειρεί με αντιπροτάσεις και εξαιρέσεις να υπερβεί τις αντιδράσεις από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, μόνο για να ανακαλύψει ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα προβλήματα για κάθε λύση και πως τα γλολπόστ αλλάζουν συνέχεια… θέση.
Εξαιρετικά περίπλοκη αποδεικνύεται η διαδικασία επιβολής νέου πακέτου κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία, καθώς το μέτρο-αιχμή του δόρατος, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συναντά σθεναρές και πολυεπίπεδες αντιστάσεις.
Τη δομική αντίθεση της Ουγγαρίας στην προοπτική επιβολής εμπάργκο εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ διατύπωσε με λαφυρό τρόπο ο Βίκτορ Ορμπάν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για “πυρηνική βόβμα για την οικονομία της Ουγγαρίας”.
Η αδυναμία της ΕΕ να επιτύχει άμεση συναίνεση επί του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο υπογραμμίζει την εξάρτηση πολλών χωρών από τη Μόσχα, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Επίσης, καταδεικνύει την ανάσχεση της αρχικής δυναμικής γενικευμένης σύμπνοιας υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Έτσι φαίνεται ότι το αρχικό μέτωπο έχει διαρραγεί, παρά τις κοινές θέσεις, καθώς σε πρακτικό επίπεδο η απόασταση μεγαλώνει.ηπα
Επίσης, αντιστάσεις σε επιμέρους ζητήματα έχουν εγερθεί τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο. Η Αθήνα ευθυγραμμίζεται με τους εφοπλιστές ζητώντας εξαίρεση ή διασταλτική ερμηνεία της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου. Η Λευκωσία, πιέζει για λογαριασμό του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς στο πακέτο κυρώσεων που προωθεί η Κομισιόν θεσπίζεται απαγόρευση παροχής υπηρεσιών νομικής συμβουλής και διοικητικής συνδρομής στο ρωσικό κράτος.
Παρά τις ανριδράσεις και τα εμπόδια, διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πολιτικό επιμένουν ότι θα υπάρξει λύση τις προσεχείς ημέρες. Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.
Προτάσεις και αντιδράσεις
Με την προτεινόμενη σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να επιβάλει έναν ενιαίο κανόνα και στις 27 χώρες μέλη, δήλωσε ο Ορμπάν στο δημόσιο ραδιοφωνικό κανάλι Kossuth Rádió. Αυτό θα αποτελούσε απειλή για την ουγγρική οικονομία επειδή αγνοεί το τοπικό πλαίσιο, είπε.
Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο σχέδιο κυρώσεων, το οποίο πρέπει ακόμη να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν έναν επιπλέον χρόνο για να το κάνουν.
Ο Όρμπαν είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι θέλει μια πενταετή καθυστέρηση για τη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή δεν έλαβε υπόψη ότι η κλειστή Ουγγαρία λαμβάνει πετρέλαιο αποκλειστικά μέσω αγωγών, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου.
Αν και δεν απείλησε άμεσα με βέτο κατά του πακέτου, είπε ότι η Βουδαπέστη δεν θα εγκρίνει τα σχέδια «μέχρι να επιλυθεί το ουγγρικό ζήτημα».
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ επαίνεσε την Παρασκευή τη στάση του Όρμπαν για τις ενεργειακές κυρώσεις, ως «ένα θαρραλέο βήμα για τη σιωπηλή Ευρώπη».
Τα σχόλια έρχονται καθώς οι πρεσβευτές της ΕΕ συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν το πακέτο κυρώσεων. Η χορήγηση μεγαλύτερης περιόδου σταδιακής κατάργησης πριν από την έναρξη του εμπάργκο πετρελαίου θα ήταν ένα πικρό χάπι για πολλές χώρες που υποστηρίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ήδη πολύ μεγάλο.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένουν μια μακρά νύχτα συνομιλιών που θα μπορούσε να κρατήσει μέχρι το Σάββατο. Ενώ δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν έως και την Κυριακή.