Συμφωνία για την αποστολή επτά αρμάτων μάχης βαρέως πυροβολικού PzH 2000 επιτεύχθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, σε μια κίνηση καλής θέλησης στο πλαίσιο μέτρων εδραίωσης εμπσιτοσύνης στις διμερείς σχέσεις του Βερολίνου με το Κίεβο, οι οποίες διέρχονται μια εξαιρετικά δύσκολη φάση.
Η Γερμανία συμφώνησε να παραδώσει επτά συστήματα πυροβολικού ταχείας βολής στην Ουκρανία για να στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεπαγώνουν μετά από διπλωματική διαμάχη.
Η κυβέρνηση θα στείλει το PzH 2000 και θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες στο αυτοκινούμενο, τεθωρακισμένο οβιδοβόλο, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Σλοβακία.
Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock πρόκειται να ταξιδέψει στο Κίεβο αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy συνέβαλλε με δηλώσεις του στν εξομάλυνση των σχέσεων, οι οποίες είχαν οξυνθεί όταν είχε κυρήξει persona non grata τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, που είχε οδηγήσει στη ματαίωση της επίσκεψής του στο Κίεβο.
Το ταξίδι της Μπέρμποκ είναι «σημαντικό αποτέλεσμα» της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Όλαφ Σολτς και του Βόλοντμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη.
Αφού αρχικά αντιστάθηκε στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, εν τέλει η κυβέρνηση Σολτς αποφάσισε να προμηθεύσει το Κίεβο με άρματα βαρέως πυροβολικού, αντίστοιχα με αυτά που διαθέτει και η Ελλάδα.
Εκτός από τα PzH 2000 το Βερολίνο έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία 50 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά Gepard την περασμένη εβδομάδα.
Τα συστήματα PzH 2000, τα οποία μπορούν να εκτοξεύουν εννέα βλήματα το λεπτό σε στόχους 30 χιλιόμετρα μακριά, θα προέρχονται από γερμανικά στρατιωτικά αποθέματα. Η Bundeswehr επισκευάζει μέρος του στόλου της καθώς οι διαθεσιμότητες παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες.