Μια από τις χειρότερες εβδομάδες των τελευταίων ετών και σίγουρα τη χειρότερη από το Μάρτιο του 2020 όταν υπήρξε το πρώτο σοκ του Covid-19 κατέγραψαν αυτή την εβδομάδα οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές απανταχού να σηκώνουν ρευστότητα και να μειώνουν ρίσκα, μπροστά στα νέα δεδομένα που φαίνεται να διαμορφώνονται.
- Γενικευμένο ξεπούλημα στις αγορές και το Χ.Α.
- Άνω του 6% η πρώτη την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο
- Οκτώ σερί πτωτικές για τις τράπεζες με ζημιά 15,62%
- Καλά αποτελέσματα και επιχειρηματικές εξελίξεις «καίγονται»
Η αλλαγή πολιτικής στο θέμα των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες φαίνεται πως αλλάζει ολόκληρο το «θρήσκευμα» των αγορών όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την τελευταία 12ετία, προξενώντας ντόμινο ρευστοποιήσεων, μείωσης ρίσκων και άμυνα.
Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει στο CrisisMonitor.gr, το οικοδόμημα των παγκόσμιων χρηματιστηρίων όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια είναι πολύ επισφαλές, καθώς οι αγορές «επιδοτούνταν» μέσω της αθρόας ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, ανακυκλώνοντας και ανατροφοδοτώντας μια δυναμική που εν πολλοίς είχε απομακρυνθεί από τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.
Οι παγκόσμια επενδυτική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία έχει υπεργιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να αποτελεί μια σχεδόν… αυτόνομη «αγορά» που ανακυκλώνει τον εαυτό της μέσα από ένα κυκλικό σύστημα υπερμόχλευσης. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι αγορές όλα τα τελευταία χρόνια, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης και πανδημίας πετύχαιναν αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, έχοντας πλέον πάψει να κρίνονται και να «ζυγίζονται» με όρους παρελθόντος.
Το αν η σημερινή συγκυρία θα σημάνει το τέλος του μακρύτερου ανοδικού κύκλου όλων των εποχών, που ξεκίνησε το 2008 ή αν θα έχουμε μια ακόμη σοβαρή διόρθωση και κατόπιν νέα ιστορικά υψηλά σε ελάχιστους μήνες, μένει να το δούμε προσεχώς. Κάποιοι λένε ότι πλέον οι αγορές, ως οντότητα και ξεχωριστή βιομηχανία, είναι υπερβολικά μεγάλη για να αφεθεί να… κρεμάσει, οπότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρει διέξοδο να ανακυκλώσει εκ νέου τον εαυτό της.
Πάντως, υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα που επιβαρύνουν τα επενδυτικά ρίσκα, καθώς η πανδημία συνεχίζει να ταλανίζει οικονομίες και επιχειρήσεις, ο πόλεμος στο όριο της Ευρώπης μαίνεται για τα καλά με υπαρκτό τον κίνδυνο να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η εφοδιαστική αλυσίδα βλέπει αρκετούς κρίκους να σπάνε, ενώ οι τιμές πρώτων υλών σε τρόφιμα, ενέργεια και κατασκευές «τρέχουν» σε επίπεδα – ρεκόρ.
Κορυφαίοι διεθνείς δείκτες – οδηγοί του συστήματος είναι κοντά στο να γυρίσουν σε bear market τάση, ύστερα από τις ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες του Απριλίου, ενώ χάνουν από την αρχή του χρόνου από 10% έως 15%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι δείκτες της Wall Street δέχτηκαν εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις, με μετοχές και κλάδους να καταποντίζονται. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 3,12% στις 32.997,97 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε κατά 3,56% στις 4.146,87 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 4,99% στις 12.317,69 μονάδες.
Μεγάλο πτωτικό σερί στο ελληνικό χρηματιστήριο
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που το πρώτο 4μηνο αλλά και κατά τη διάρκεια του Απριλίου είχε πολύ πιο καλή συμπεριφορά έναντι του διεθνούς κλίματος, πλέον έχει παραδοθεί στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την ανησυχία.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν η 7η πτωτική στις οκτώ τελευταίες από τις 21 Απριλίου, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αυτό το διάστημα κατά 8,73%, τον FTSE 25 να χάνει 9,58%, τον Mid Cap -9,72% και τον τραπεζικό δείκτη – με οκτώ σερί πτωτικές – να χάνει 15,62%. Συνάμα, αυτή την εβδομάδα, με τέσσερις συνεδριάσεις, ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 6,04%, ο FTSE 25 κατά 6,51%, ο Mid Cap -6,45% και ο τραπεζικός -9,53%.
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. κινούμενος όλη την ημέρα πτωτικά έκλεισε στις 866,75 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,44%. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.090,96 μονάδες με πτώση 2,76%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 2,25% στις 1.405,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 583,30 μονάδες με νέα μεγάλη πτώση 4,51%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 113,16 εκατ. ευρώ, με τον ΟΠΑΠ να δεσπόζει με τζίρο 20,61 εκατ. ευρώ, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 38,2 εκατ. ευρώ.
Αποτελέσματα και deals
Η συγκυρία «αδικεί» την ελληνική αγορά καθώς οι εισηγμένες παρουσίασαν εξαιρετική κερδοφορία το 2021, που ξεπέρασε ακόμη και τις «χρυσές» εποχές άλλων – προ κρίσης ετών – ενώ για περίπου το 1/3 των εταιρειών η περυσινή χρήση ήταν η καλύτερη ιστορικά.
Παράλληλα, στην αγορά συνεχίζεται η επιχειρηματική κινητικότητα και τα deals. Την Παρασκευή κλείδωσε ένα από τα σημαντικότερα deal των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά κατασκευών, ενέργειας και παραχωρήσεων, καθώς έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση του 30,1% της Ελλάκτωρ από τους εφοπλιστές κ.κ. Μπάκο και Καϋμενάκη στον όμιλο Motor Oil, έναντι περίπου 180 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα τόσο στον ενεργειακό όμιλο όσο και ευρύτερα, ενώ η πλευρά των εφοπλιστών αποεπενδύει από τον όμιλο Ελλάκτωρ με σημαντικά κέρδη. Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη το πρωί της Παρασκευής η διαπραγμάτευση των μετοχών Ελλάκτωρ και Motor Oil οι οποίες αναμένεται να επανέλθουν τη Δευτέρα, μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα.
Το ταμπλό
Στο χώρο του FTSE 25 μόνο ΟΤΕ και Jumbo διασώθηκαν θετικά, ενώ απώλειες άνω του 5% είχε η Εθνική και άνω του 4% οι Eurobank, Coca Cola HBC, Alpha Bank, Τιτάν και Μυτιληναίος. Γενικά οι μετοχές τραπεζών και ενέργειας, βρέθηκαν στο καναβάτσο αυτές τις ημέρες. Πτώση άνω του 3% είχαν μετοχές όπως ΔΕΗ, Viohalco, Lamda Development και Πειραιώς, ενώ άνω του 2% έχασαν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ElvalHalcor και ΕΥΔΑΠ.
Στον Mid Cap πτώση 5,92% είχε η Cenergy Hodlings που προβληματίζει με την εικόνα της, άνω του 4% υποχώρησαν οι Κρι Κρι και Fourlis, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι Profile, Intracom Holdings, Intrakat, Epsilon Net και Autohellas. Στο σύνολο της αγοράς μόνο 12 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 110 που έκλεισαν χαμηλότερα.