Συνεδρίαση περιορισμένων διακυμάνσεων και μικρών τζίρων ήταν αυτή της Τετάρτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να παραμένει μουδιασμένη και αμήχανη εν μέσω πολλαπλών ανησυχιών, ενώ παρόμοια εικόνα καταγράφηκε και στις διεθνείς αγορές, που επίσης είχαν περιορισμένο volatility, εν αναμονή των βραδινών ανακοινώσεων της Federal Reserve για τα επιτόκια.
- Κατακόρυφη μείωση συναλλαγών, «πάγωμα» κινήσεων από τους επενδυτές
- Μοιρασμένη εικόνα στον FTSE 25 και στο σύνολο του Χ.Α.
- Τέταρτη σερί ανοδική ημέρα για Ελλάκτωρ με φόντο την Αττική Οδό
Οι καιροί διεθνώς κάθε άλλο παρά ευνοϊκοί για αύξηση ρίσκου στα χρηματιστήρια είναι, ενώ και οι αγορές ομολόγων επιβεβαιώνουν την αλλαγή κλίματος, μιας και το 10ετές γερμανικό χθες – το οποίο είναι κεντρικός μπούσουλας διεθνώς – ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά από το 2015.
Οι αγορές έχουν πολλά και ανοικτά μέτωπα, καθώς η πανδημία συνεχίζει να ταλανίζει οικονομίες και επιχειρήσεις, ο πόλεμος στο όριο της Ευρώπης μαίνεται για τα καλά με υπαρκτό τον κίνδυνο να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η εφοδιαστική αλυσίδα βλέπει αρκετούς κρίκους να σπάνε, ενώ οι τιμές πρώτων υλών σε τρόφιμα, ενέργεια και κατασκευές «τρέχουν» σε επίπεδα – ρεκόρ.
Την ίδια ώρα οι κεντρικές τράπεζες αλλάζουν την επιτοκιακή πολιτική βάζοντας stop στο εύκολο χρήμα των αγορών, η παγκόσμια ύφεση είναι ορατή, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού.
Οι διεθνείς αγορές είναι κοντά στο να γυρίσουν σε bear market τάση, ύστερα από τις ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες του Απριλίου. Όλα τα τελευταία χρόνια οι αγορές είδαμε να «νικούν» οικονομικούς πολέμους (όπως αυτός που έλαβε χώρα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ προ τριετίας), να υποσκελίζουν περιχαρακώσεις μεταξύ κρατών, να αντιπαρέρχονται ακόμη και τη μεγαλύτερη παγκόσμια πανδημία των τελευταίων 100 ετών όπως είναι ο Covid-19, χτίζοντας διαρκώς νέα ιστορικά υψηλά.
Είναι σαφές λοιπόν ότι οι αγορές δεν μετρούνται και δεν ζυγίζονται με όρους του παρελθόντος, ενώ από την άλλη πλευρά, η παγκοσμιοποίηση – που ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες για το ράλι κερδοφορίας παγκόσμιων κολοσσών τεχνολογίας – δέχεται ισχυρό πλήγμα.
Μετά λοιπόν από μια υπερδωδεκαετή κούρσα που έφερε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ και το πιο πλουραλιστικό και οικουμενικό bull market όλων των εποχών, μια αλλαγή του σκηνικού στα χρηματιστήρια, δεν είναι κάτι μη ρεαλιστικό και εκτός… νόμων και κανόνων του επενδυτικού συστήματος.
Εντός αυτού του περιβάλλοντος, το Χ.Α. που υπεραπέδωσε τόσο τον Απρίλιο όσο και το πρώτο 4μηνο, κινείται πολύ μουδιασμένα σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχοντας πέντε πτωτικά κλεισίματα στις έξι τελευταίες, έστω και αν το σημερινό (-0,01%) ήταν εντελώς οριακό και άνευ ουσίας.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 900,35 μονάδες με οριακή πτώση 0,01% κρατώντας – έστω και στο νήμα – το όριο των 900 μονάδων για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Παρόμοια κίνηση είχαν και οι άλλοι δείκτες, κάτι που επιβεβαιώνει τη στάση αναμονής. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.181,23 μονάδες με οριακή πτώση 0,04%, ο Mid Cap έχασε 0,13% με κλείσιμο στις 1.458,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 623,33 μονάδες με πτώση 0,16%. Μένει να δούμε αν μετά τη συσσώρευση σ’ αυτά τα επίπεδα θα ξεμπλοκάρει προσεχώς η αγορά, ύστερα και από τις σημερινές ανακοινώσεις της Fed.
H αξία συναλλαγών ήταν πολύ μειωμένη, καθώς από τα 111,14 εκατ. ευρώ χθες, έπεσε σήμερα στα 62,72 εκατ. ευρώ, που είναι μια από τις μικρότερες επιδόσεις των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ούτε τις ημέρες του Πάσχα δεν είχε υποχωρήσει τόσο ο τζίρος. Ένδειξη ασφαλώς της στάσης αναμονής των ισχυρών χαρτοφυλακίων.
Στο χώρο του FTSE 25 η εικόνα ήταν μεικτή. Ξεχώρισε για ακόμη μια συνεδρίαση η Ελλάκτωρ με άνοδο 3,52% καθώς κάποιοι καλλιεργούν προσδοκίες για τη διεκδίκηση της παραχώρησης της Αττικής Οδού, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν επίσης μετοχές όπως Eurobank, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΥΔΑ και Τέρνα Ενεργειακή.
Αντιθέτως, νέες απώλειες άνω του 2% είχε η Quest Συμμετοχών που τελευταία δέχεται πιέσεις, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΟΤΕ, Σαράντης, ΔΕΗ και Εθνική Τράπεζα. Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη 2,82% είχε η Epsilon Net, άνω του 1% κέρδισαν οι Intrakat και ΕΥΑΘ, ενώ νέες σημαντικές απώλειες άνω του 4% είχε η Πλαστικά Θράκης που έπεσε σε νέα χαμηλά έτους, προβληματίζοντας. Στο σύνολο της αγοράς, 54 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 61 που υποχώρησαν.