Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες στο πλαίσιο της προσπάθειας ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, με διακηρυγμένο στόχο να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 66% φέτος.
Χώρες της Αφρικής, ιδίως στο δυτικό τμήμα της ηπείρου, όπως η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Αγκόλα,
προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες δυνατότητες για υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ. Η ανακοίνωση για την εξωτερική ενεργειακή δέσμευση πρόκειται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτόν τον μήνα ως μέρος ενός πακέτου για την εφαρμογή του σχεδίου του μπλοκ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημανει τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για την Αφρική, οι οποίοι όμως εγκυμωνούν κινδύνους, ενώ θα πρέπει πρώτα να υπρρβεί το χρόνια προβλήματα αξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης, ενώ οι καταστάσεις επιτάσσουν ταχείες κινήσεις. Ταυτόχρονα, στην περιοχή της Ασίας εξαπλώνεται η Κίνα, ενώ κινήσεις κάνει και η Τουρκία. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αλληλεπικαλύψεις, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει εύκολα.
Το ζήτημα της ασφάλειας και σταθερότητας εφοδιασμού δεν πρέπει να παραβλέπεται, καθώς οι περισσότερες χώρες βιώνουν πολιτική αστάθεια και αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους. Η ΕΕ θα ΄κληθεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις πολιτικών ανακατατάξεων προκειμένου να διαμορφώσει σταθερό περιβάλλον που θα εγγυάται τη σταθερότητα.
Το προσχέδιο ενεργειακής στρατηγικής του επιδιώκει επίσης να προετοιμάσει την περιοχή για εισαγωγές 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030 για να βοηθήσει στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία σύμφωνα με τη φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Το σχέδιο της ΕΕ να αυξήσει τις εισαγωγές LNG κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και να ενισχύσει τις αποστολές φυσικού αερίου από χώρες εκτός της Ρωσίας κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα απαιτεί τη δημιουργία σχέσεων με παραδοσιακούς προμηθευτές σε νέα βάση και την επέκταση του εμπορίου σε νέους αναδυόμενους προμηθευτές, σύμφωνα με το έγγραφο.
Παράλληλα, όμως, η ΕΕ χρειάζεται FSRU, νέες αποθήκες, διαφορετικό ενεργειακό προγραμματισμό και αξιόπιστους συνεργάτες στη ναυτιλία και διαδρομές.
Η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ
Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την παράδοση 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων επιπλέον LNG το 2022 και περίπου 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως έως το 2030.
Ένας άλλος στόχος είναι η υπογραφή τριμερούς μνημονίου κατανόησης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την ενίσχυση του LNG προμήθειες στην Ευρώπη μέχρι το φετινό καλοκαίρι.
Το μπλοκ σχεδιάζει επίσης να υποστηρίξει τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Γεωπολιτικά, όμως, και αυτή η κίνηση κρύβει προβλήματα, καθώς οι σχέσεις της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν δεν είναικαλές. Ο πρόεδρος της χώρας έχει κατηγορηθεί για διαφθορά και εξαγγορά ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ άλλων. Επίσης, οι αδελφικές σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία εγκυμωνούν επίσης αβεβαιότητες.
Καναδάς και Ασία
Και ενώ μια ομάδα εργασίας με τον Καναδά έχει οριστεί να εξετάσει την αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ήδη ανακατευθύνει έναν αριθμό φορτίων LNG στην Ευρώπη.
Για την ώρα, η ΕΕ επενδύει στη σχέση με το Κατάρ το οποίο είναι διστακτικό στην υπερβολική δέσμευση με την ΕΕ, καθώς κινείται στα όρια του OPEC και διατηρεί σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία και δεν θέλει να εμπλακεί σε νέες περιφερειακές περιπέτειες ασφαλείας.
«Το Κατάρ είναι έτοιμο να διευκολύνει τις ανταλλαγές με ασιατικές χώρες», ανέφερε η Επιτροπή στο προσχέδιο στρατηγικής. «Όσον αφορά το φυσικό αέριο του αγωγού, η Νορβηγία έχει ήδη αυξήσει τις παραδόσεις της στην Ευρώπη και τόσο η Αλγερία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν δηλώσει την προθυμία τους να το κάνουν».
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ανέφερε επίσης στο έγγραφο ότι το μπλοκ πρέπει να εργαστεί για να διασφαλίσει «ανοιχτές, ευέλικτες, υγρές και εύρυθμες παγκόσμιες αγορές LNG», τόσο με μεγάλους παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Κατάρ, όσο και οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας , Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
Οι αυξημένες αγορές από την Ευρώπη, συμπίπτουν με την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και τις ήδη υψηλές τιμές LNG, κατάσταση που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, που ήδη υποφέρει από διαταρραχές.
«Η ΕΕ πρέπει επίσης να στείλει συνεπή μηνύματα στην αγορά για να εξισορροπήσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες με μακροπρόθεσμους στόχους», σύμφωνα με το έγγραφο.
«Όλα αυτά απαιτούν μια πολύ πιο συντονισμένη πολιτική φυσικού αερίου για την εκμετάλλευση της αγοράς και του πολιτικού βάρους της ένωσης και την ανάπτυξη ενός εργαλείου για μια κοινή δράση».