Η αναστολή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, επανάφερε στο προσκήνιο και μάλιστα μετ επιτάσεως τη συζήτηση για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Ενώ οι ΗΠΑ απαγόρευσαν ήδη τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, για την ΕΕ η διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας δεν είναι ούτε τόσο απλή, ούτε τόσο γρήγορη.
Τα στοιχεία εισαγωγών τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στην ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία.
Ενώ το 2021 οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ από τη Ρωσία ήταν το ισοδύναμο των 50 εκατομμυρίων δολαρίων που δαπανώνται για ρωσική ενέργεια την ημέρα, ο αριθμός αυτός ήταν 296 εκατομμύρια δολάρια στην ΕΕ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της βάσης δεδομένων Comtrade του ΟΗΕ και του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.
Η συζήτηση για ενεργειακό εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία παραμένει ανοιχτή. Η Γερμανία έδειξε να συμφωνεί στη σταδιακή απεξάρτηση και εν έλει απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό δεν λύνει το πορόβλημα καθώς η Ουγγαρία έχει προειδοποιήσει με veto οποιουσδήποτε επιπλέον περιορισμούς στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Τελικά, το ρωσικό αέριο είναι το πιο δύσκολο να αντικατασταθεί, καθώς φτάνει στην ήπειρο μέσω αγωγών και πολλές χώρες εξακολουθούν να μη διαθέτουν από την υποδομή για να λάβουν LNG.
Επιπλέον, η εξάρτηση από τη Ρωσία είναι η βαθιά ριζωμένη στην Ευρώπη, με αρκετές χώρες να καλύπτουν από τη Ρωσία πολύ μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών τους.
Η Ρωσία εξάγει κυρίως πρώτες ύλες και ορυκτά καύσιμα, τα οποία αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία των αγαθών που εισάγονται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Ο σίδηρος, ο χάλυβας και το ξύλο καθώς και οι πολύτιμοι λίθοι και τα μέταλλα αποτελούν μικρότερα μέρη των εισαγωγών από τη Ρωσία προς οι χώρες. Όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τη Ρωσία ανέρχονται μόνο στο 0,7% των αμερικανικών εισαγωγών, το 2021, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν πιο σημαντικός 3,6% στην ΕΕ.
You will find more infographics at Statista