Έντονα αρνητική πρεμιέρα στο Μάιο έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχασε λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς τη συνεδρίαση της Δευτέρας οπότε συνδυαστικά με τις έντονες πιέσεις των διεθνών αγορών την Παρασκευή, μπήκε στο μήνα με… δυσμενή «προίκα» και αποφασισμένους για ρευστοποιήσεις τους επενδυτές.
- Με ισχυρές πιέσεις σε όλο το ταμπλό εισήλθε στο Μάιο η αγορά
- Μεγαλώνει το risk off διεθνώς, εξαιρετική δύσκολη συγκυρία για επενδύσεις
- Πλήγμα στις ενεργειακές και τις ενεργοβόρες μετοχές
- Αυτονόμηση της Ελλάκτωρ (+4,11%) στον FTSE 25
Ήταν η 4η πτωτική συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες με τις αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς απώλεσε το momentum που είχε χτίσει και το είχαν φέρει έως το υψηλό των 949,68 μονάδων στις 21 Απριλίου.
Στις πέντε συνεδριάσεις από εκείνη την ημέρα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 5,18%, ο FTSE 25 χάνει 5,64%, ο Mid Cap είναι στο -6,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στην κορυφή των πιέσεων χάνοντας 9,69%.
Ο Μάιος μπήκε με πολλά και ανοικτά μέτωπα εν μέσω κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης διεθνώς, ο πληθωρισμός απειλεί αγορές και οικονομίες, η επιτοκιακή πολιτική αλλάζει εκ βάθρων, η εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια θέματα, ενώ ο πόλεμος στα όρια της Ευρώπης συνεχίζεται.
Μολονότι το Χ.Α. μπόρεσε και αυτονομήθηκε κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του πρώτου 4μήνου, πατώντας σε εγχώριους κυρίως καταλύτες, μένει να δούμε τι αντοχές μπορεί να παρουσιάσει μια ενδεχόμενη παγίωση της πτωτικής πορείας των διεθνών αγορών, που ήδη είναι κοντά στο να γυρίσουν σε bear market φάση.
Κορυφαίοι δείκτες – οδηγοί του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος όπως S&P 500, Nasdaq και DAX είχαν μεγάλες απώλειες Απρίλιο και 4μηνο. Το πρώτο 4μηνο του 2022 ήταν το χειρότερο – αντίστοιχο διάστημα – των τελευταίων 83 ετών για τον πιο βαρύ δείκτη στον κόσμο, τον επονομαζόμενο και ως δείκτη των δεικτών S&P 500 που έχασε αυτό το διάστημα 13,3% της αξίας του.
Το μήνα Απρίλιο, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε σε ποσοστό 4,9%, ο S&P 500 έχασε το 8,8% της αξίας του, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε διψήφιες απώλειες χάνοντας 13,3%. Για τον Nasdaq αυτός ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Οκτώβριο του 2008 και τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, ενώ για τους Dow Jones και S&P 500 ήταν ο πλέον πτωτικός από το Μάρτιο του 2020 και την έναρξη της πανδημίας.
Παράλληλα, η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει μια ακόμη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίασή της την Τετάρτη.
Παρά το αφιλόξενο γενικά κλίμα, το Χ.Α. μπόρεσε και υπεραπέδωσε τόσο τον Απρίλιο όσο και συνολικά το πρώτο 4μηνο, δείχνοντας διάθεση θετικής αυτονόμησης. Το μήνα Απρίλιο ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 4,89%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 5,48%, ο Mid Cap υστέρησε υποχωρώντας οριακά κατά 0,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε μόλις κατά 0,28%. Σε επίπεδο 4μήνου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,26%, ο FTSE 25 κέρδισε 4,45%, ο Μid Cap υστέρησε με άνοδο μόλις 0,73%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με απόδοση 12,15%.
Η συνεδρίαση
Στη σημερινή συνεδρίαση λοιπόν «λύθηκαν» εντελώς οι αναστολές των πωλητών, κάτι που έφερε μεγάλη πτώση στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, καθώς στον Large Cap μόνο η Ελλάκτωρ έκλεισε θετικά, ενώ στο σύνολο της αγοράς οι πτωτικές μετοχές ήταν τετραπλάσιες των ανοδικών, με το συσχετισμό να διαμορφώνεται στις 102 και 23 αντίστοιχα.
Πάντως, είναι θετικό ότι ο Γ.Δ. και όλοι οι άλλοι κορυφαίοι δείκτες απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά ημέρας στο κλείσιμο, οπότε μένει να δούμε ποια θα είναι η κίνηση αύριο και προσεχώς. Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 900,45 μονάδες με απώλειες 2,38%, κινούμενος όλη την ημέρα σε έντονα πτωτική τροχιά, έχοντας μάλιστα χαμηλό στις 892,42 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 3,25% λίγο μετά τις 14:35 μ.μ.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.182,04 μονάδες με πτώση 2,44% ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 3,38%, ο Mid Cap έκλεισε με πτώση 2,83% στις 1.460,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 624,31 μονάδες με πτώση 3,17%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 4,78% στο χαμηλό ημέρας. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.
Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη κάτι ότι τόσο θετικό σε πτωτική συνεδρίαση καθώς υποδηλώνει… άδειασμα, όμως το θετικό είναι ότι έγινε και τζίρος αγοραστών, ειδικά το τελευταίο δίωρο που μαζεύτηκε μερικώς η πτώση. Πιο αναλυτικά οι συναλλαγές έφτασαν στα 111,14 εκατ. ευρώ, με τα 29,17 εκατ. ευρώ να γίνονται από τον ΟΤΕ που είχε συμπεριφορά απόλυτου leader, καθώς η μετοχή έδειξε και ανθεκτικότητα με πτώση μόλις 0,98%.
Στο ταμπλό
Από εκεί και πέρα, ξεχώρισε θετικά στον Large Cap η Ελλάκτωρ που σε τέτοια συνεδρίαση ήταν η μόνη που κινήθηκε θετικά όλη την ημέρα, κλείνοντας με άνοδο 4,11%. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν διεργασίες για το νέο διαγωνισμό της παραχώρησης της Αττικής Οδού έως τις 5 Μαΐου, αν δεν υπάρξει κάποια αναβολή. Πάντως, το +4,11% σε τέτοια συνεδρίαση δεν γίνεται τυχαία ούτε συγκυριακά… Θετικά στον FTSE 25 κατάφερε να κλείσει και η Σαράντης (+1,38%).
Στην κορυφή των πιέσεων στον FTSE 25 η Quest Συμμετοχών που υποχώρησε κατά 6,30% υπερβολικά πολύ για τα δεδομένα της. Η Viohalco υποχώρησε κατά 5,36% συνεχίζοντας για 5η ημέρα πτωτικά, η ΔΕΗ έχασε 4,18%, η ElvalHalcor -4,03%, η Eurobank -4,14%, η Τέρνα Ενεργειακή -3,94%, τα ΕΛΠΕ -3,45% και η Εθνική -3,27%. Απώλειες άνω του 2% είχαν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Jumbo, Τιτάν, Motor Oil και Πειραιώς.
Στον Mid Cap καμιά μετοχή δεν έκλεισε θετικά, ενώ στην κορυφή των πιέσεων βρέθηκαν τίτλοι όπως Cenergy Holdings, Intrakat, Fourlis, Epsilon Net, Profile, Entersoft, Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνης, Autohellas κ.α. Στην ευρύτερη αγορά, έντονη πτώση είχαν μετοχές όπως Λανακάμ, Δομική Κρήτης, Ιντερτέκ, Ιντεάλ, Γενική Εμπορίου, Intralot, Κορδέλλου, Frigoglass, Εβροφάρμα, Byte Computer και Interlife.