Με βαριές απώλειες κάνουν ποδαρικό στον Μάϊο οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall Street, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και οι επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed επιβάρυναν το κλίμα.
Κινήσεις risk-off κάνουν οι επενδυτές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς η προαναγγελθείσες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, τη BoE και την RBA αυτή την εβδομάδα και η εντατικοποίηση της συζήτησης για πρόωρη αύξηση από την ΕΚΤ επισπεύδουν το deleveraging των ισχυρών χαρτοφυλακίων και δίνουν ώθηση σε κινήσεις hedging.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη έκλεισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας σημαντικά χαμηλότερα, με τον DAX 30 να υποχωρεί 1,5% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 2%. Ο δείκτης CAC 40 έκλεισε 1,7% χαμηλότερα στις 6.425 μονάδες τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας εν μέσω πίεσης από τους κλάδους των ειδών πολυτελείας και της τεχνολογίας
Υπό πίεση η Wall Street ελέω τεχολογικών
Και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ ξεκίνησαν τον Μάιο στο κόκκινο, καθώς οι επενδυτές παλεύουν με τους κραδασμούς μιας επιθετικής σύσφιξης, που πιθανώς θα προκαλούσε ύφεση και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, πυροδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Οι μετοχές της τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης παρέμειναν υπό μεγάλη πίεση, με ονόματα με μεγάλη κεφαλαιοποίηση όπως Amazon.com, Tesla, η Apple και η Microsoft υποχώρησαν μεταξύ 0,1% και 2,4%.
Η περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με τα απογητευτικά αποτελέσματα της Amazon και της Apple, ενώ τα καυτά στοιχεία για τον πληθωρισμό υπογραμμίζουν το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Οι επενδυτές προσβλέπουν τώρα στην απόφαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την Τετάρτη, στοιχηματίζοντας ότι η Fed θα πραγματοποιήσει την πρώτη από τις πολλές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Στην Ευρώπη
Στο μέτωπο των δεδομένων, το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη υποχώρησε απροσδόκητα στο χαμηλό 13 μηνών των 105, ενώ η αύξηση της εργοστασιακής δραστηριότητας τον Απρίλιο αναθεωρήθηκε ελαφρώς υψηλότερα.
Κλυδωνισμοί στη Φρανκφούρτη
Οι επενδυτές προετοιμάζονται τώρα για τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή της Fed την Τετάρτη και της Τράπεζας της Αγγλίας την επόμενη μέρα, με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης να αναμένεται ευρέως στις ΗΠΑ και 25 μβ στη Μεγάλη Βρετανία.
Όσον αφορά την κίνηση των τιμών των μεμονωμένων μετοχών στην Ευρώπη, η Vestas Wind Systems σημείωσε βουτιά σχεδόν 8% μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση του guidance για τα ετήσια αποτελέσματα.
Οι μάρκες πολυτελείας βύθισαν το Παρίσι
Οι βαριές μάρκες πολυτελείας στο Παρίσι έκλεισαν απότομα χαμηλότερα, με την Hermes να υποχωρεί 2,8% και η LVMH έκλεισε με απώλειες που υπερβαίνουν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Τα δεδομένα PMI από την Κίνα ήταν κατώτερα των προβλέωεων, προδιαγράφοντας χαμηλότερη ζήτηση από έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του κλάδου, καθώς η χώρα αυστηροποιεί τα lockdown για τον Covid.
Στο μέτωπο των δεδομένων, ο γαλλικός μεταποιητικός PMI αναθεωρήθηκε υψηλότερα τον Απρίλιο, αποτελώντας μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που επιτάχυναν την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ιταλία
Ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε 1,6% χαμηλότερα στις 23.857 τη Δευτέρα, επεκτείνοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας καθώς τα νέα οικονομικά στοιχεία υπογράμμισαν την αναταραχή στην ανάπτυξη στην Κίνα και τους φόβους για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη ενόψει της συνεδρίασης της Fed αυτήν την εβδομάδα.
Η αυτοκινητοβιομηχανία σημείωσε μεγάλες απώλειες, με τον Stellantis να σημειώνει πτώση 3% και την Pirelli να κλείνει με πτώση 2,8% καθώς οι επενδυτές πέτυχαν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία PMI από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στην Ευρωζώνη.
Ο τομέας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ξεπέρασε τις επιδόσεις του ευρύτερου δείκτη μετά την είδηση ότι η ιταλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο τόνωσης ύψους 7 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις εταιρίες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Η Italgas οδήγησε τα κέρδη στον κλάδο μετά την αύξηση των εσόδων κατά 6,2% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο.