Απάντηση στη Μόσχα που επιχείρησε να θέσει -εμβόλημα- στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία το θέμα της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και Ευρώπη στη Ρωσία, έδωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Η Αναλένα Μπέρμποκ, ξεκαθάρισε ότι προαπαιτούμενο, είναι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από ουκρανικό έδαφος.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock κατέστησε σαφές ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν μόνο μετά την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της από ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ντόμπας και της Κριμαίας.
Η προσέγγιση αυτή που υιοθετεί η Γερμανία φαίνεται ότι στόχο έχει να υπεραναπληρώσει την αρνησηκυρία στην επιβολή εμπάργκο στο φυσικό αέριο, ακόμα και τη χρονική παράταση που ζητά το Βερολίνο για την αποκοπή προμηθειών στο πετρέλαιο.
«Είναι σημαντικό να αντέχουμε κάθε κύρωση που επιβάλλουμε, εάν χρειαστεί, για χρόνια»,
δήλωσε η Baerbock στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD την Κυριακή και συμπλήρωσε ότι
«Θα άρουμε αυτές τις κυρώσεις μόνο όταν αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα».
Ψηλά ο πήχης
Είναι προφανές ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Ντόνμπας και πόσο μάλλον την Κριμαία, είναι εκτός συζήτησης. Η θέση αυτή όμως αποτελεί τη βάση έναρξης των διαπραγματεύσεων.
Η πρώην συναρχηγός του κόμματος των Πρασίνων αρνήθηκε ότι η απόφαση της Γερμανίας να στείλει τανκς στην Ουκρανία έχει αυξήσει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.
Αντίθετα, υπερασπίστηκε το σχέδιο της κυβέρνησής της να παραδώσει 50 άρματα μάχης Gepard.
«Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε τώρα»,
είπε η Μπάερμποκ και ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα προετοιμάσει περαιτέρω βήματα με τους συμμάχους. Η Ρωσία δεν θα πρέπει ποτέ να μπορέσει ξανά να διεξαγάγει επιθετικό πόλεμο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε.
Γερμανικές παλλινωδίες
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η αποστολή βαρέων όπλων θα αύξανε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία. Λίγες μέρες αργότερα, όμως, άλλαξε ρότα και ενέκρινε την παράδοση των αρμάτων μάχης Gepard.
Η γερμανική κυβέρνηση όντας νεόσυστατη και αποτελούμενη από τρία κόμματα δεν έχει κατασταλλαγμένη πολιτική, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει εσωτερικά, να εκφέρει ενιαίο πολιτικό λόγο και να παίξει τον ρόλο της στην ΕΕ και ταυτόχρονα να παραμείνει στο μέτωπο με τις ΗΠΑ.