Οι αμερικανικές αγορές με τους 3 βασικότερους δείκτες τους να βουλιάζουν την Παρασκευή το βράδυ (ώρα Ελλάδος) με τις μεγαλύτερες πτώσεις από το 2008 και να διαμορφώνουν το χειρότερο 4μηνο από το 1939 στην ιστορία της Wall Street έδειξαν ότι οι αντοχές τους στα απανωτά κτυπήματα τελειώνουν.
Οι αγορές δείχνουν ότι οι αντοχές τους στα απανωτά χτυπήματα εξαντλούνται
Ποτέ άλλοτε , μεταπολεμικά, οι αμερικανικές αγορές δεν δέχθηκαν συσσωρευμένα χτυπήματα σε διάστημα τόσο λίγο χρόνου.
Και μετράμε:
-
- O αμερικανικός πληθωρισμός και τα επιτόκια είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Ειδικά ο πληθωρισμός θυμίζει πολύ την δεκαετίας της κρίσης , του ’70.
- Πλέον οι οικονομολόγοι δεν μιλούν για στασιμοπληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά για ύφεση.
- Για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ο διοικητής της FED , Jerome Powell αφήνει να εννοηθεί ότι τον Μάιο μπορεί να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων της τάξης του 0,75%
- Οι τεχνολογικές μετοχές είχαν ανέβει σε τεράστια ύψη που δεν αντιστοιχούσαν στα θεμελιώδη τους μεγέθη. Είχαν προεξοφλήσει κέρδη της επόμενης δεκαετίας. Όλοι το γνώριζαν αλλά όλοι ήθελαν να κερδίσουν απ’ αυτό. Τελικά σήμερα όλοι αναφωνούν αυτό που κάποιοι γνώριζαν : « O βασιλιάς είναι γυμνός». Η καταβαράθρωση της Amazon αποδίδεται στα αποτελέσματά της ενώ η βύθιση της Tesla προήλθε από πωλήσεις του Elon Musk προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά του Twitter
- Η Κίνα αφ’ ενός έχει γίνει ανοικτά εχθρική για τις ΗΠΑ και αφ’ ετέρου θα παρουσιάσει σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη απ’ ότι περίμεναν οι διεθνείς επενδυτές.
- Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και παίρνει άγριες διαστάσεις με απειλές πυρηνικών κτυπημάτων. Μπορεί να επηρεάζεται άμεσα η αμερικανική οικονομία αλλά έμμεσα. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου (brent και WTI) και κυρίως η παραμονή τους στα επίπεδα άνω των 105 δολαρίων /βαρέλι για πάνω από 3 μήνες δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία
“Thank God , it’s Friday”
Το γεγονός ότι ο Απρίλιος έκλεισε με μεγάλη πτώση την Παρασκευή αφήνει ελπίδες ότι ίσως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα εκτονωθούν φόβοι και ανησυχίες και από Δευτέρα θα έρθει ισορροπία στα χρηματιστήρια. Αν όχι Δευτέρα ίσως Τρίτη ή Τετάρτη θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες. Βέβαια οι απαισιόδοξοι επενδυτές ίσως δουν ότι οι συνθήκες θα χειροτερέψουν και έτσι τροφοδοτηθεί μία νέα πτώση.
Η πορεία των δεικτών της Wall Street
Οι φόβοι για κρίση και στην Ευρώπη
Οι ΗΠΑ έχουν δείξει αντοχές στις κρίσεις, η Ευρώπη δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες εντάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΚΤ κρατά συντηρητική πολιτική σε ότι αφορά τα επιτόκια. Όμως σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές η συντηρητικότητα μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα και να έρθουν μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.
Αν η ανάπτυξη στην Γερμανία που προεξοφλείται στα επίπεδα του 2,5% περίπου (consencus) το 2022 , υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, τότε ολόκληρο το οικοδόμημα θα τρανταχθεί. Με τον μέσο σταθμισμένο πληθωρισμό να ξεπερνά το 7,5% τον Απρίλιο και στα μικρά κράτη μέλη της Ε.Ε να ξεπερνά το 9%, ο κίνδυνος εισόδου της Ε.Ε σε μία παρατεταμένη ύφεση για τα επόμενα τρίμηνα είναι υπαρκτός.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και ότι οι άμεσες επιπτώσεις για τις ευρωπαικές οικονομίες είναι τεράστιες τόσο σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος όσο και στην πυροδότηση ακόμη μεγαλύτερης ακρίβειας.