Ζητήματα που μπορεί να αναπτύξουν δυναμική επαναπροσδιορισμού της ατζέντας στο εσωτερικό της Ελλάδας ανέδειξε η συνέντευξη του προέδρου της Ουκρανίας Βόλοντμιρ Ζελένσκι στην ΕΡΤ, που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής 1ης Μαΐου.
Στη συνέντευξη ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι απάντησε σε πλειάδα ερωτήσεων κάνοντας μάλιστα ιστορική αναδρομή στα αίτια και τις ρίζες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και φτάνοντας μέχρι το Τάγμα Αζόφ, την ένταξή του στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και την ομιλία μελών του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Ξεκινώντας την συνέντευξη ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, λέγοντας πως δεν έχει υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι στιγμής. Εν συνεχεία επιχείρησε αναδρομή, υπογραμμίζοντας πως από το 2014 ξεκίνησε αυτό που γίνεται σήμερα με την προσάρτηση της Κριμαίας, και πως οι κυρώσεις τότε της ΕΕ ήταν λίγες και δεν έφταναν για να τα αποτρέψουν όσα αυτά.
Οι Αζοφ στην ελληνική Βουλή
Σχετικά με το στρατιώτη του Αζόφ που μίλησε στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε πως ήταν εθελοντές που πολεμούν για την Ουκρανία και που εντάχθηκαν στον στρατό και πλέον αποτελούν μέρος του.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ναζί θεωρεί τους Ρώσους στρατιώτες «με αυτά που πράττουν στο κράτος μας».
Auditor’s note
Οι δηλώσεις του Βόλοντμιρ Ζελένσκι αναμένεται να επαναφέρουν στην επικαιρότητα το θέμα της ομιλίας των μαχητών Αζοφ στην ελληνική Βουλή, το οποίο απείλησε να διχάσει ακόμα και το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.Ο Ζελένσκι αν και δεν βγάζει είδηση, εν τούτοις μπορεί να δημιουργήσει δυναμική αναθέρμανσης του μετώπου αυτού.
Ιδιαίτερη είναι άλλωστε και η σημειολογία της συνέντευξής του Ουκρανού προέδρου στην ΕΡΤ. Η μετάτοδοση της μαγνητοσκοπημένης συνέντευξης συμπίπτει με την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι στην Ουκρανία, προηγείται της επίσιεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και θα μιλησει σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας. Παράλληλα, την ίδια στιγμή στην ΕΕ εντείνεται η συζήτηση για τις κυρώσεις στη Ρωσία και το ενδεχόμενο αναστολής της ροής φυσικού αερίου.
Επίσης, επί τάπητος βρίσκεται το ζήτημα αποστολής ελληνικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, κάτι που έχει αποφευχθεί μέχρι στιγμής, αλλά οι πιέσεις από τις ΗΠΑ κλιμακώνονται, καθώς τα διαθέσιμα αποθέματα εξαντλούνται και Γερμανία και Γαλλία δεν φαίνονται διατεθειμένες να εμπλακούν περισσότερο, για την ώρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέο πακέtο στήριξης της Ουκρανίας 33 δισ. δολαρίων, μετατρέποντας τον πόμενο στην Ουκρανία σε πόλεμο φθοράς του Πούτιν.