Στα ύψη εκτινάχθηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά, μία μόλις ημέρα μετά την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου με αυξημένο επιτόκιο, παρά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Προβληματισμό και ανησυχία προακαλεί στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης και στην ΕΚΤ η εκτόξευση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, καθώς παρά την προσπάθεια να αποδοθεί στην αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, είναι ξεκάθαρο -από τη διεύρυνση των spreads- ότι υπάρχουν άλλες υφέρπουσες αιτίες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, για τρίτο συνεχή μήνα.
Τελικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στα επίπεδα του 2019, πριν την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, καταδεικνύοντας αύξηση του country risk.
Auditr’s note: Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
Τεχνικά, η εκτόξευση των αποδόσεων οφείλεται στο κοκτέιλ της απόσυρσης του waiver, αύξησης του πληθωρισμού, της προοπτικής πρόωρης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την παράταση του πολέμου.Παράλληλα, αυξάνεται και γεωπολιτικό ρίσκο στην περιοχή, λόγω της όξυνσης στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και της διαπίστωσης από το υπουργείο Εξωτερικής της αύξησης του κινδύνου για τη ναυσιπλοΐα.
Ταυτόχρονα, καταγράφονται ενδείξεις αύξησης του πολιτικού ρίσκου στο εσωτερικό, καθώς ζητήματα που πλήττουν την κυβέρνηση, όπως τα push-backs και το σκάνδαλο Novartis αναδεικνύονται στα διεθνή φόρα και στις Βρυξέλλες. Εφόσον κλιμακωθούν τα θέματα αυτά, τότε η Ελλάδα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ζήτημα με την ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης.
Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ αποτελεί το διήμερο 7-8 Ιουνίου.
Τα οικονομικά στοιχεία
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, καθώς και η πορεία αποκλιμάκωσης του Δημοσίου Χρέους, δεν κατόρθωσαν να μεταβάλλουν την τάση που είχε δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές το χρέος θα αποκλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια για να φτάσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025, όταν τα προηγούμενα έτη είχε ξεπεράσει ακόμα και το ψυχολογικό όριο του 200%.
Το παιχνίδι στην ΗΔΑΤ
Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 244 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 62 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,41% από 3,08%, έναντι 0,89% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,52% από 2,28%.
Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς κυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0531 δολ. από το επίπεδο των 1,0523 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0540 δολ.